Új év, új munkahely


A nagyobb változtatásokat mindenki szereti valamilyen jeles dátumhoz kötni. Ha január elsejéről van szó, egész biztos, hogy majdnem mindenkinek van valamilyen újévi fogadalma. „Nyárig bombaformába lendülök”, „Belekezdek egy új hobbiba, amire mindig is vágytam”, „Idén végre félre fogok tenni annyi pénzt, ami elég, hogy megvalósítsam az álomnyaralásom”. A munkahely váltás éppúgy lehet újévi fogadalom, mint az imént felsoroltak. Sajnos viszont, ezeknek a fogadalmaknak a nagy része, már a szilveszteri bulit követően a semmibe vész. 
 
Miért van ez? 
 
Szerintem alapvető probléma, hogy a változást csak bizonyos időponttól kezdik el az emberek. Nincsen kőbe vésve, hogy csak a január első napja alkalmas egy diéta elkezdésére, vagy egy új önéletrajz összeállítására. Ha valamit szeretne megváltoztatni az életében, akkor azt sosem érdemes „majd holnap” elkezdeni. A holnap a lehető legrosszabb időpont. A „majd holnap” ugyanis, általában teret enged a kifogások gyártásának. Mindig lesz kifogás, hogy valamit miért ne csináljon meg. Ilyen az emberi természet. Szereti a kényelmet, szeret a komfortzónán belül maradni. Nincsen ezzel semmi baj, egészen addig, amíg a komfortzónában maradás nem hátráltatja céljai megvalósítását. Márpedig, ha valaki túl hosszú ideig marad a jól megszokott közegében, túl sokáig éli az életét megszokott sablonok szerint, szinte biztos, hogy nem fejlődik. A célok fontosak. Célok mentén halad mindenki élete. Ha valakinek már nincsenek céljai, valószínűleg az élete sem túl boldog. Hiszen akkor mi az, amiért minden reggel felkel? Mivel tölti a napjait? A vegetálás még az elmúlásnál is rosszabb. Ha még nem kezdett bele az elsején tett fogadalmába, itt az ideje, hogy pótolja a hiányosságot. Nem érdemes várni még egy évet. 
 
Mit tegyen, ha célja a munkahely váltás? 
 
A munkaerőpiac ciklikusan működik. Az év első fele pont alkalmas időszak az új munkahely megtalálásának. Ugyan januárban még annyira nem pörög a piac, de pont ezért alkalmas időszak a felkészülésre. A jelenlegi munkaerő-piaci helyzetben ugyan is, csak úgy, átgondolatlanul belevágni a folyamatba, semmiképp sem érdemes. Felmerülhet a kérdés, ha akkora a munkaerőhiány, miért fontos a tudatos álláskeresés? Nem szeretnék senki sem lelombozni, de munkaerőhiány csak bizonyos szakterületeket érint. Ha szakmunkát szeretne, vagy informatikus programozó, nincs értelme tovább olvasnia. Minden más esetben, az álláskeresés egy hosszabb folyamat lesz, melyet tudatosan, profi módon érdemes végrehajtania. Az van ugyanis, hogy a keresleti és kínálati oldal sajnos távol áll egymástól. Ami többek között azzal jár, hogy egy állás megpályázásánál vélhetőleg sok lesz a vetélytárs munkavállalói oldalon. Ahhoz, hogy ki tudjon tűnni a tömegből, nem kell emberfeletti teljesítmény nyújtania. Az álláskeresők jelentős százaléka nem a megfelelő módon keres, pályázik és szerepel interjún. Éppen ezért, ha képes egy átlagosan jó teljesítményt nyújtani, az már-már emberfelettinek fog tűnni a munkaadói oldalon.
 
 
Mit jelent az átlagosan jó teljesítmény ebben az esetben? 
 
Röviden: szaktudáshoz megfelelő álláslehetőség megpályázása + igényes, kellően informatív pályázati anyag + állásinterjún való felkészült szereplés. 
 
Hol vétik a legnagyobb hibákat a munkakeresők? 
 
Sokan már az első lépésnél elbuknak azzal, hogy nem a megfelelő lehetőséget pályázzák meg. Tudom, hogy a legtöbb álláshirdetés semmitmondó. Illetve attól függően, hogy milyen cégről van szó, ugyan azon pozíciónak teljesen más elnevezései lehetnek. Ez nyilván megnehezíti minden álláskereső helyzetét. Az egyetlen dolog, amit tehet, hogy elolvas annyi álláshirdetést, amennyit csak módjában áll. Minél többet olvas, annál könnyebb lesz az értelmezés. „Ismétlés a tudás anyja.” Érdemes rászánni az időt, máskülönben nem fogja érteni, hogy miért nem kap visszajelzést. Elkeseredik, ami semmiképp nem viszi előrébb elhelyezkedését. Sokszor nem azért olyan rossz a visszajelzések aránya, mert túl nagy a verseny a jelentkezők között, hanem egyszerűen csak azért, mert nem a megfelelő, szaktudáshoz illő álláslehetőséget pályázzák meg a munkavállalók. Ezzel pedig tulajdonképpen saját magunkat csapják be. 
 
Ugyan ekkora probléma, az ha látszik, hogy nem szánunk kellő időt az önéletrajzunk elkészítésére. Itt most elsősorban nem a sablon használat ellen szeretnék beszélni. Lehet sablont használni, az interneten már olyan rengeteg fajta sablon található meg, és ezeknek egy jelentős százaléka abszolút igényesnek is mondható. A probléma a sablon kitöltésénél kezdődik. Illetve ott, ha olyan sablonba szeretné valaki beleilleszteni szakmai tapasztalatait, ami nem illik ahhoz az adott tapasztalathoz. Használjon sablont nyugodtan, de tegye azt okosan. Ha talál olyan sablont, amibe minden álláskeresésével kapcsolatos releváns tudást és tapasztalatot bele tud illeszteni, van esély a megfelelő pályázati anyag elkészítésére. Ha viszont nem talál megfelelő sablont - nincs mese -  vennie kell a fáradtságot és egyedi önéletrajzot kell készítenie. Jellemzően inkább vezetők esetében javaslom az egyedi önéletrajz összeállítását. 
 
A harmadik kritikus pont az állásinterjún való szereplés. Bár elcsépelten és evidensen hangzik, hogy mielőtt elmegyünk egy interjúra tájékozódjunk a munkát kínáló cégről, mégis, még mindig nagyon sokan nem teszik ezt meg. Téves elképzelés az, hogy ráérünk majd csak a második-harmadik interjú kör előtt megismerni az adott céget. Ne a munkaadódótól várjuk el, hogy bemutatkozzon. Egyes esetekben lehet, hogy megteszik, de nem lehet általános elvárás a részünkről. Ugyan ennyire fontos, hogy ne korábbi munkaadó cégünkből induljunk ki, amikor egy új lehetőséget szeretnénk elnyerni. Lehet, hogy megszoktunk egy bizonyos munkamódszert, szervezeti felállást, de ez nem jelenti azt, hogy minden más cégnél is hasonlóképpen működnek a dolgok. Ez nem jelenti azt, hogy rosszabb vagy jobb lenne az új munkalehetőség, egyszerűen csak más. Nyitottság és felkészültség. Nem olyan bonyolult dolog, de ennyi már elég, hogy a nagy átlag felett teljesítsünk, mint álláskeresők. 
 
A cím, amivel felvezettem ezt a cikket enyhén megtévesztő. Nem arra szeretném olvasómat ösztönözni, hogy azért mert új év kezdődött, mindenképpen találjunk új munkahelyet. Ha valamit mindenképpen meg szeretne ezzel kapcsolatosan fogadni, ha valamin mindenképpen változtatni szeretne, az legyen a mikéntje az álláskeresésnek. Nem az számít, hogy milyen fogadalmat tett a pezsgő elfogyasztását követően, az a lényeg, hogy ezt ne felejtse el egy kiadós alvás után sem.