Tanmese a munkahelyi kompromisszumkészség fontosságáról


Azt hiszem, így nyáron nem is lehetne aktuálisabb módon beszélgetni a kompromisszum témaköréről, mint a légkondicionálás mizériáján keresztül. Biztos vagyok benne, hogy minden irodai munkakörben dolgozó szakember élete során már legalább egyszer keveredett konfliktusba munkatársaival a hőfok szabályozás okán. Mindenkinek más a hő-háztartása, más az a hőfok, melyen kellemesen érzi magát.
 
A nyár mindig kritikus, ilyenkor még a legnagyobb munkahelyi barátságok is próbára tétetnek, a munkavállalók két táborra osztódnak. Vannak a folyamatosan fázó, a légkondi szóra már azonnali torokkaparást észlelő kollégák, velük szemben a piros sarokban pedig a folyamatosan hőgutától szenvedő, magukat az északi sarokra képzelő munkatársak, akik már attól vérszemet kapnak, ha valaki rápillant a légkondi távkapcsolójára. Ilyenkor nem csak a béketűrés megőrzése komoly kihívás, de olyan személyiségjegyek is előbukkanhatnak egyes kollégáknál, amire korábban nem is utalt semmi előjel.
 
Komolyra fordítva a szót, mi miatt írtam ilyen részletes elemzést a légkondicionálás elméletéről?
 
Ezekben az emberpróbáló szituációkban van csak igazán szükség arra a bizonyos kompromisszum készségre, ami egyébként is kötelező velejárója a társas életnek. Aki nem képes kompromisszumot kötni, legalább egyszer-kétszer élete során, az egész biztosan nehezen fog boldogulni a különböző társadalmi helyzetekben, nehezebben fog tudni emberi kapcsolatokat kialakítani. A munkahelyen még nagyobb jelentősége van eme képességnek, hiszen jellemzően egy munkahelyen olyan emberek vannak napi 8 órában összezárva, akik egyrészt nem feltétlenül baráti alapon lettek egy csoportba osztva, másrészt szükségszerűen előfordulnak olyan szakmai kérdések, ahol nem teljes az egyetértés. Ilyenkor tudni kell meghozni a szükséges kompromisszumokat, hogy ne szabjon gátat egy bagatell egyet nem értés a haladásnak.
 
Visszatérve a légkondi példájára a harcnak csak két végkimenetele lehet:
Sikerül megállapodni egy arany középutas megoldásban, ahol minden hőszabályozásra érzékeny kolléga megtalálja a maga békéjét.
Örök vérre menő harc folytatódik 3 hónapon keresztül, míg a nyár tart. Ez nem csak egy folytonos konfliktust eredményez munkavállalók között, de értelemszerűen az idő, amit a vitatkozással töltenek a kollégák, a munka rovására megy. Emellett persze komoly negatív légkört is teremt.
Úgy gondolom, egyértelmű, hogy melyik opció az előnyösebb mindenki számára. Egy munkahelyen elkerülhetetlenek a kompromisszumok, mint ahogyan az élet minden más területén is.
Kompromisszumot kötni nem minden embernek könnyű, hiszen sokan úgy érzik, hogy feladják ilyenkor elveiket, engednek az igazukból, mellyel gyakorlatilag azt ismerik be, hogy tévedtek. Ez alapjaiban rossz elgondolás. A kompromisszum nem annak elismerése, hogy valaki tévedett, hanem bizonyítéka, hogy képes intelligens módon az együttműködésre másokkal. Van egy olyan területe is a szakmai életnek, ahol még kevésbé szeretnek az emberek kompromisszumot kötni és ez a munkahelyválasztás. Minden álláskeresőnek kezdetben van egy ideális munkahely elképzelés a fejében, melyet minden áron meg szeretne találni. Az álláskereséssel töltött hónapok tudják csak ráébreszteni a legtöbbeket, hogy nincsen olyan, hogy valami tökéletes. Az aki a tökéletességet hajszolja, egy délibábot kerget. Sokszor maguk a munkaadó cégek is elköveti azt a hibát, hogy egy toborzás során, tökéletes jelöltet keresnek egy pozícióra. Ezekből a keresésekből szokott hónapokon át húzódó sikertelen toborzás kerekedni, mely anyagilag és ráfordított idő szempontjából is komoly kiesést eredményez. Ugyan ez igaz azokra az álláskeresőkre is, akik a tökéletes munkahelyet keresik. Természetesen vannak olyan kritériumok, melyektől nem lehet eltekinteni sem álláskeresés során, sem egy toborzási folyamatban, de mindig mérlegelni kell minden lehetőséget és nyitottan állni az elképzelésektől valamelyest eltérő opciók irányába is.
 
Nehézséget okoz az álláskeresés? Több hónapja sikertelenül pályázol és nem tudod mi lehet az oka?
Jelentkezz tanácsadó szolgáltatásunk igényfelmérésére és segítünk orientálódni az álláskeresésben! >> http://karrierszerviz.hu/ingyenes-igenyfelmeresi-konzultacio/