Hogyan írjon önéletrajzot egy pályakezdő

Pályakezdő vagyok! Mit írjak az önéletrajzomba?
 
Pályakezdőként önéletrajzot írni nem kis kihívás. Amennyiben nem tudjuk több éves szakmai tapasztalatunkon keresztül bemutatni képességeinket, felmerülhet a kérdés, mégis hogyan hívjuk fel magunkra a figyelmet? Mivel válhatunk ki az arctalan tömegből, mivel bizonyíthatjuk rátermettségünket egy adott munkakörre? Hacsak tanulmányaink alatt nem dolgoztunk részmunkaidőben vagy értünk el kiemelkedő tanulmányi eredményeket, nehéz lesz értékes tartalommal megtölteni bemutatkozó anyagunkat.
 
 
Ha az imént felsorolt dolgok bármelyikét fel tudjuk mutatni, több eséllyel indulhatunk a munkaerőpiacon, de nem mindenkinek kezdődik ilyen előnyökkel álláskeresése. Igenis előfordul az, hogy valaki teljesen a tanulmányaira fókuszál, és semmi egyéb dolgot nem csinál mellette. Mégis hogyan érdemes megírni egy olyan önéletrajzot, amiben nevünkön, születési adatainkon és elvégzett iskoláinkon kívül semmi más nem szerepel?
 
Bármilyen felszínesnek is tűnik, az első nagy hiba, amit elkövethetünk pályázati anyagunk összeállítása során, az a rossz profilkép megválasztása. Most az egyszerűség kedvéért pontokba szedem mire érdemes odafigyelni: 
 
  • Légy hivatalos! Jelentése: Ne egy nyaraláson készült napszemüveges, koktélos poharat éppen szánkhoz emelő képpel próbáljuk bizonyítani rátermettségünket. És igen, ha levágjuk a koktélos poharat a képről, attól még ott lesz az a pohár, hidd el. Legyünk egyszerűek. Sima háttér előtt, mely nem vonja el a figyelmet rólunk, ingben/blúzban (lehetőleg semleges, egyszínű ruhadarabban) készítsünk vagy készíttessünk magunkról fotót. Még egyszer hangsúlyozom, a képlevágás nem old meg mindent. Például, ha éppen a farsangi jelmezedben készült rólad meglepő módon nyaktól felfelé egy igencsak szofisztikált kép, az a kép attól még egy farsangi buliban készült. Nem önéletrajz kompatibilis.
  • Ne legyen A/4-es a kép mérete! Ezt nem kell túlragozni. Diszkréten az önéletrajz első oldalán, lehetőleg a lap valamelyik szélére helyezve tüntessük fel dicső valónkat.
  • Lányok! A smink legyen minimál, a haj egyszerű, ne takarja el a fél arcot. Fiúk! Elő a fésűvel és nem árt az arcszőrzet karbantartása sem legalább a kép készülésének időintervallumában.  
  • Mosolyogj, ne vicsorogj! Ha nem megy a hiteles Colgate reklám, legalább a szánk sarka kunkorodjon felfelé. Így elkerülhető az a bizonyos "börtöntöltelék" effektus. 
 
Ha ezekre az egyszerű, de annál hasznosabb tippekre odafigyelünk, garantáltan nem égünk majd be. Mert nem minden a külső, de kezdetnek megteszi. 
 
 
Muszáj hangsúlyt fektetnünk a formaságokra. Nem javasolt formanyomtatványokat használnunk, önéletrajz mintákat letöltenünk, hiszen ez csak annak lenne a bizonyítéka, hogy semmilyen energiát nem fektettünk bele egy adott munkába. Jelen esetben ez a munka az álláskeresés. Amikor egy munkaadó azt látja, hogy idő lett invesztálva egy adott önéletrajz megírásába, máris pozitívabb megítélés alá helyezhet egy jelentkezőt. Persze nem kell feltalálni a spanyolviaszt. Meríthetünk ötleteket más önéletrajzokból, a lényeg, hogy legyen valami egyedi a bemutatkozó anyagunkban. Kérhetjük esetleg egy grafikus segítségét, egy szép alap, az elrendezés egyedisége felkeltheti a figyelmet.
Az is jó megoldás lehet, ha részletesen megfogalmazzuk tanulmányaink alatt milyen szakterületekkel ismerkedtünk meg, milyen gyakorlatokon vettünk rész és ott mit tanultunk. Érdemes egy rövid bemutatkozással kezdeni, amelyben tájékoztatást adunk céljainkról, jövőbeli elképzelésünkről és arról, hogy miért pályázzuk meg az adott állást.
 
Figyelni kell arra, hogy minden egyes pályázás esetében kicsit módosítsunk önéletrajzunkon. Amikor közvetlenül céghez pályázunk érdemes az adott cégnek kicsit utánanézni és azokat a dolgokat kidomborítani önéletrajzunkban, amik az éppen megpályázott állás esetében relevánsabbak. Fejvadász céghez adhatunk be általánosabb önéletrajzot, hiszen egy munkaerő közvetítőn keresztül önéletrajzunk számtalan céghez eljuthat, így nehéz is lenne specifikálni. Lehet, hogy kicsit időigényesebb így pályázni, de mindenképpen kifizetődő lesz. Ha fejvadász céghez töltjük fel önéletrajzunkat, figyelni kell, hogy ne írjunk konkrét megpályázandó pozíciónevet pályázati anyagunkba, hiszen könnyen lehet, hogy több alkalommal is pályázunk az adott cégen keresztül és így ugyanaz az önéletrajz kerül továbbításra minden céghez. Könnyű dolgunk van, ha kifejezetten csak egyféle munkakör érdeke minket, de ez ritka egy pályakezdő esetében. Illetve ugyanaz a pozíció gyakorlatilag minden cégnél különböző módon van elnevezve, így érdemes kerülnünk a konkrét munkakör megnevezését.
 
A legfontosabb minden önéletrajz esetében, hogy legyen átlátható és logikus. Előfordulhat, hogy mondjuk érettségi után nem rögtön mentünk egyetemre, főiskolára vagy bármilyen egyéb továbbképzésre, de mivel a köztes időben nem releváns szakmai tapasztalatot szereztünk, inkább kihagyjuk önéletrajzunkból azt az időtartamot, gondolva, hogy csak a fontos dolgokat kell feltüntetni. Ez azért okozhat problémát, mert az üres időintervallum kérdéseket vethet fel az önéletrajzot olvasó félben. Ne engedjünk teret a spekulációnak. Legyünk pontosak és még akkor is jelezzük valamilyen módon, hogy mivel foglalkoztunk időrendben, ha egy esetleges átmeneti időben megszerzett tapasztalatainkat nem szeretnénk a jövőben kamatoztatni. 
 
Ahhoz, hogy pályakezdőként gyorsan el tudjunk helyezkedni és jó benyomást tegyünk már az első alkalommal, kell egy jó önéletrajz. Manapság már nem ott kezdődik az munkaadó meggyőzése, hogy magabiztosan kezet fogunk és tartjuk a szemkontaktust az interjúztató személlyel. Az első benyomást önéletrajzunkkal tesszük.