Az önismeret margójára


Sokszor hallani azt, hogy az önismeret az élet bármely területén fontos tényező. Ennél én tovább mennék. Ki merem jelenteni, hogy önismeret nélkül olyan nehézségekkel kell az életben szembenézni, amelyek lehet nem is jöttek volna létre soha. Az önismeret ördögi köre, hogy ha valaki nem ismeri magát kellőképpen, azt sem tudja megállapítani megfelelően, hogy nem rendelkezik ezzel a kompetenciával. Hogyan lehet szert tenni önismeretre? 
 
Kezdetnek mondjuk az is megteszi, ha csak egyszer merünk igazán őszinték lenni saját magunkkal. Eleinte lehet apróságokkal kezdeni; mondjuk, hogy sosem fogjuk elkezdeni az újévi diétánkat. Hogy a „majd holnap”, sosem lesz valóban holnap. Kezdetben nehéz lesz. Pont úgy, ahogy társas kapcsolatainkban is nehezünkre esik olyan dolgokat mondani a másik félnek, amiről tudjuk, hogy bár őszinte, de megbántjuk az illetőt. Ennek függvényében saját magunkat bántani még keményebb dió. Viszont a felismerések saját magunkkal kapcsolatosan és az ezzel járó fejlődés hosszú távon egészen biztosan kifizetődő. Ha lenne egy kellemesebb, könnyebb út, minden ember tökéletes lenne az önismeret területén. 
 
 
Az álláskeresésben és a munka világában kiemelten fontos az önismeret. Sosem lesz jó munkahelye valakinek, ha nincs azzal sem tisztában, hogy egyáltalán mit vár el egy munkától, mi az, amitől jól érzi magát és mi az, amit nem bír tolerálni. Amikor valaki évente váltja munkahelyeit sokszor hallani indoklásként, hogy a munkaadója nem volt korrekt, nem jött ki a felettesével, nem azt a feladatot kellett végeznie, amire leszerződött. Az esetek egy százalékában lehet valós az indoklás, de amikor valaki huzamosabb ideig nem találja a helyét a munkaerőpiacon, annak általában az egyén az oka. Ahhoz, hogy elégedett tudjon lenni valaki hosszútávon munkahelyén, ismernie kell saját egyéni igényeit. Egyértelműnek hangzik, mégis visszatérnék az ördögi kör esetére. Sokan csak hiszik, hogy ismerik önmagukat, de a valóság egészen más. Mindig vannak intő jelei annak, ha valaki félreismeri saját magát. Ha nem úgy alakulnak a dolgok, ahogyan azt szeretné, ha mindenki más a felelőse saját élete rossz alakulásának, akkor számításba kell venni, hogy a hiba nem másban vagy a sorsban keresendő. 
 
Önmagunk megismerése egy örök folyamat, mivel az ember folyamatosan változik az idő előre haladtával. Folyamatosak az új impulzusok, az új tapasztalások, amik befolyással vannak az ítélőképességre és a személyiség változására. Pontosan emiatt fontos, hogy idővel mindenki szembe nézzen önmagával. Feltegye azokat a kérdéseket, amik csak elméje hátsó elszigetelt szegletében léteznek, melyeket dobozba zárva tart. Minél előbb kerít valaki sort erre, annál előbb lesz lehetősége nagyító alá venni az életét és kezébe venni annak alakulását.
 A boldog életnek, a jó munkahely és párkapcsolat megtalálásának csak első lépcsőfoka a helyes önismeret. Viszont ebben az esetben nem lehet kettesével szedni a lépcsőfokokat.