Mit NE viselj nyáron a munkahelyen!

Eddig még nem írtam túl sokszor öltözködés témakörében. Nem csak azért nem, mert nem ez a szakterületem (karrier tanácsadóként), hanem azért sem mert számomra elég evidens, hogy mit lehet, és mit nem lehet viselni hivatalos környezetben.
 
Hogy miért írok most mégis erről?
 
Itt a nyár. Télen még viszonylag könnyű tartani az öltözködési protokollt. A 35 fokban már egyáltalán nem biztos, hogy mindenki számára egyértelmű mi fér bele és mi nem. A legtöbb munkahelyen szerencsére már van légkondicionálás, de az út, amíg az ember eléri az üdvözítő hűs levegőt sokszor tűrőképességet kockára tevő feladat lehet. Ilyenkor sokan elkövetik azt a hibát, hogy a meleget mentségként használják. Ez a mentség maximum akkor állja meg a helyét, ha a munkavállaló olyan munkakörben, vagy környezetben dolgozik, ahol laza az etikett. Amikor viszont egyedüliként ül valaki rövidnadrágban egy üzleti tárgyaláson, kellemetlen élethelyzetet teremthet.
 
Az egyik legjobb és talán legegyszerűbb megoldás a helyzet kezelésére a váltás ruha. Ha valakinek nem légkondis, kényelmes autója van, vagy nem szeret azzal közlekedni a munkahelyére, jó megoldás lehet, ha otthonról valami kényelmes és laza ruhában indul el, de magával visz egy elegáns, irodai környezetbe illő viseletet is. Amennyiben nincsen kedve a plusz öltözék cipeléséhez, akkor sem kell kétségbe esni. Nyáron talán egy kicsit kényelmesebb helyzetben vannak a Hölgyek. Az Urak számára van egy rossz hírem. Hosszú nadrág, zárt cipő. Nincs enyhítő megoldás. Természetesen nyáron nem kell ragaszkodni az öltöny, zakó viseléséhez, de egy inget illik felvenni. Az ing sem lehet rövid ujjú. Egyrészt divatrendőrség szagú a rövid-ujjú ing, mint ruhadarab. Másrészt, ennyi erővel egy sima pólót is felvehet az ember, nem lesz nagy a különbség. Ingujjat feltűrni ér, de semmilyen más megoldás nem preferált. Nyakkendő elhagyható, az egyébként sem képezi már az alapvető kötelező ruhadarabok listájának részét. Ha valaki lazább környezetben dolgozik, akkor lehet ennél természetesen lazább az öltözködési normája. Egy dolgot viszont a lazábban öltözni kívánó Uraknak sem javaslok és az a nyitott cipő. Itt most átvezetném a témát a kényesebb és sokkal több buktatóval járó női öltözködésre.
 
A nyitott szandál, papucs, saru szigorúan tiltólistás a Hölgyek számára is, ha munkahelyi öltözködésről beszélünk. Tudom, hogy egy szép pedikűr kellemessé teszi a szandálba bújtatott lábfej látványát, de semmiképpen sem kelt professzionális összképet. Balerina, zárt orrú szandál, zárt magassarkú jöhet, minden más kerülendő. A ruházat szempontjából kevés olyan nyári viselet van, amit a „semmiképp” se listára tennék, de azért van pár kivétel a Hölgyeknél is. Nem fejteném ki részletesen, inkább csak felsorolnám, szerintem önmagáért beszél a dolog: rövidnadrág, nagyon rövid szoknya, hasat felfedő top, túl mélyen kivágott vagy átlátszó felsők és természetesen a fürdőruha. Biztosan van még pár olyan ruhadarab, melyet most nem soroltam fel, de talán ezek a legfontosabbak a tiltólistán.
 
Ha valakit nem sikerült ezzel a cikkel lebeszélni a tiltólistás ruhadarabokról, akkor megpróbálom megvilágítani máshonnan is a helyzetet. A 40 fokban teljesen mindegy, hogy milyen kevés vagy lenge ruha van az emberen. Így is- úgy is biztos a megsülés, tehát legalább a tényleges leégést érdemes elkerülni! 😉