Félelmeim börtönében vagyok - A munkahelyváltás nehézségei


„Reggelente nincs kedvem bemenni a munkahelyemre…”
„Már előre látom, hogy megint rossz nap lesz.”
„Nem vagyok motivált, hogy eredményes munkanapot tudjak a hátam mögött.”
 „Alig várom a hétvégét.” 
 
Ha ezek közül a mondatok közül bármelyik megfordult a fejedben az elmúlt hónapok során, biztos lehetsz benne, hogy nem a jó munkahelyen vagy. Önmagában a felismeréshez eljutni, hogy nem a megfelelő helyen kamatoztatod tudásod nem egy könnyű folyamat. Ha a felismerés megvan az már egy jó kezdőlépés. Fontos, hogy be tudd ismerni, ha nem ott tartasz az életedben, ahol szeretnél. Bátorság kell hozzá és nem kis adag önismeret. A felismerés tettek nélkül viszont mit sem ér. Ha már hosszú ideje dolgozol egy munkahelyen, biztosan okod van rá. Kedveled a munkatársaidat, szereted azt a biztonságérzetet, melyet munkahelyed nyújt a számodra. Viszont, ha készítesz egy listát azokat a dolgokat illetően, amiket szeretsz a munkahelyedben és ez a lista rövidebb, mint az, ami panaszkodásra ad okot, akkor bizony ideje, hogy kilépj a komfortzónádból. Ez az egyik legnehezebb dolog. Főleg akkor, ha az ismeretlen vár a zónán kívül. Sajnos sokaknak nem adatik meg az a luxus, hogy egyik munkahelyről a másikra hívva jussanak  munkalehetőséghez. Amikor pedig átgondolja valaki, hogy milyen hosszú és rögös út vezet egy új munkahelyhez, akkor nem ritka, hogy elrettentő hatású lesz a felismerés, mely ezt követi. A félelmeknek nagyon erős a visszatartó hatása. 
 
„Nem fogok új munkahelyet találni.”
„Nem piacképes a tudásom.” 
„Nem fogok tudni beilleszkedni az új munkakörnyezetbe, elvesztem eddig megszerzett barátságaimat.”
 
 Rengeteg kétely és visszatartó erő van, ami ilyenkor megfordul az ember fejében. Ezeket a kételyeket leküzdeni komoly kihívás, de szükségszerű. Lehet, hogy egy bizonyos idősávon belül annyira még nem feltűnő a kár, ami egy rossz munkahelyen való megragadással jár. Viszont ha hosszútávon gondolkodik az ember be kell lássa, hogy több kárt okoz, mint amennyi előnnyel jár. Kétségtelen, hogy egy munkahelyváltást elő kell készíteni. Utána kell járni annak, hogy a megszerzett tudás hol, mennyiért kamatoztatható, hogyan lehet piacképes önéletrajzot írni, milyen platformokon érdemes jelen lenni. Idő és energia befektetés szükségeltetik, ami akkor még nehezebb, ha adott álláskeresőnek van munkahelye. Függetlenül a nehézségektől, amivel ez a folyamat jár, van az a pont, amikor bele kell vágni. Minél tovább van az ember rossz munkahelyen, minél hosszabb időre ragad be karrierje, annál nehezebb lesz továbblépni. Legrosszabb esetben pedig a halogatás oda vezethet, hogy az ember végül beletörődik helyzetébe és egyáltalán nem teszi meg a szükséges lépéseket, hogy jobb munkahelye legyen. 
 
Mivel általános esetben a munkával töltött idő nagy részét kiteszi az életnek, így nem engedheti meg magának senki sem, hogy bármi miatt rosszul érezze magát ebben az idősávban. 
A korábban leírtakkal ellentétben, ha valaki már nem érzi magát jól munkahelyén, nem minden esetben jelenti azt, hogy rossz helyen van. Előfordulhat, hogy csupán csak egy olyan dolog van, ami megmérgezi a mindennapokat. Mielőtt valaki fejvesztve elmenekül állásából mindenképp érdemes komolyan végiggondolni, hogy mi okozza a problémát. Ha  olyasmiről van szó, ami valamilyen módon orvosolható, megoldható, akkor célszerű megpróbálkozni a helyzet kezelésével. 
Függetlenül attól, hogy mi okozza a munkahelyi elégedetlenséget egy dolog biztos. Megoldást kell találni, nem szabad beletörődni a helyzetbe. Nincs rosszabb ugyan is a beletörődésnél. Ez azt jelenti, hogy az ember feladja. A feladás pedig kudarcélmény, ami kihatással lesz az ember életének minden területére. 
 
Ha nem mer váltani, kétségei vannak afelől, hogy rendelkezik-e minden szükséges eszközzel és tudással, ami a váltáshoz szükséges keressen fel minket bizalommal. Karrierszerviz nevű tanácsadó szolgáltatásunkkal segítünk megszerezni azt a magabiztosságot, ami a váltáshoz kell.
www.karrierszerviz.hu