Mire van ma igény a munkaerőpiacon?


Mire van ma igény a munkaerőpiacon?
 
Mindenki olyan munkát szeretne, amiben örömét leli, ugyanakkor még jól is fizet. Ez egy teljesen normális elvárás, azonban sok esetben nem valósul meg. Így tehát pályakezdőként érdemes áttekinteni, hogy mire van igény a mai munkaerőpiacon, és mi az a diploma, amit ha a kezünkben tartunk, könnyen kaphatunk állást.
 
Évek óta a vezető top szakmák között a mérnökök és az IT szakemberek szerepelnek. Belőlük jelentős hiány van az országban, ezért igen magas bérigényekkel rendelkeznek. Abban egyetértenek az informatikusok nagy része folyamatosan fejleszteni kell magukat, hogy versenyképesek legyenek a munkaerőpiacon.
Az IT-sokon és a mérnökökön kívül, a pénzügyi szakemberekre van még igény bőven. Óriási a kereslet, ellenben alacsony a kínálat.
 
Kereslet és kínálat
 
Egy tavalyi felmérés alapján, a legtöbb munkavállalót fejlesztői, könyvelői és IT pozícióba keresik. Általában az 1-3 éves tapasztalat az elvárás, szakmai tapasztalattal, és főiskolai vagy egyetemi végzettséggel. Sokkal több mérnökre, és informatikusra lenne szükség itthon. Az állások több mint 20%-a betöltetlen. Míg a legtöbb pozícióba fejlesztőket, könyvelőket, illetve IT munkatársakat keresnek a cégek, a jelentkezések zöme továbbra is adminisztrációs, irodai munkákra érkezik, ezt követik az értékesítés, valamint a gyártás és szállítás kategóriák.
 
Kell a nyelv
 
A legtöbb közép vagy magasabb pozícióba, egy vagy két nyelv legalább középszintű ismerete szükséges. Ezek általában az angolt és a németet jelentik. Sok esetben keresett még a cseh, szlovák, lengyel, román és orosz nyelvtudás is, tárgyalási szinten.
 
Kétkezi hiányszakmák
 
Jó néhány éve tendencia, hogy mindenki diplomát szeretne szerezni. A szülők ezt elvárásként állították gyerekeik elé, sok esetben „mindegy mit csinálsz, csak legyen egy diplomád” elvet vallják. Ezzel szemben a munkaerőpiac más képet mutat. Ma óriási kereslet van a kétkezi szakmunkásokra, mint például a hegesztőkre, lakatosokra, gépkezelőkre, vagy az élelmiszeriparban a hentesekre, cukrászokra és pékekre. Sokan közülük külföldön vállalnak munkát, Németország és Ausztria egy kifejezetten kedvelt célpontjuk. Legalább akkora a hiány a jó szakmunkásokból, mint például az IT-sokból.
 
OKJ-s képzések
 
Egyre népszerűbb az OKJ-s képzés, és nő az arra jelentkezők száma. A tavalyi évben a társadalombiztosítási ügyintéző szak volt a legnépszerűbb a jelentkezők körében. Ezen kívül, még a vállalkozási mérlegképes könyvelő, a bérügyintéző, a gazdasági- pénzügyi szakok és az ipari képzések is népszerűek voltak. Leginkább a 25-34 év közötti korosztály van jelen ezeken a képzéseken. A fiatalok pedig egyre inkább egy kiegészítő pluszként tekintenek rá. A mindenáron diploma attitűdből fakadóan nagyon sok a diplomás pályaelhagyó, Ugyanakkor sok a diplomás pályaelhagyó, aki a papír megszerzése után, vagy nem boldogul tanult szakmájában, vagy rájött, hogy nem érdekli az adott terület. Sokan ezért kezdenek neki egy OKJ-nak, hogy abban tudjanak elhelyezkedni, amit szeretnek, vagy amire kereslet van. A szakértők szerint ezek a képzések, jó lehetőséget kínálnak azoknak, akik pályamódosításon gondolkoznak.
 
Összességében tehát soha nem késő váltani. Fontos hogy megtaláljuk azt a szakmát, ami tökéletesen illik hozzánk, szeretjük csinálni, de mégis valamilyen szinten illeszkedik a munkaerőpiac igényeihez.