Munkaerőhiány van, mégsem találok állást!


Munkaerőhiány van, mégsem találok állást!

Már a cikk elején szeretnék eloszlatni egy általános tévhitet. Az, hogy ma jelenleg Magyarországon munkaerőhiány van, az egészen egyszerűen nem igaz. Vagyis pontosabban ebben a formájában nem igaz a kijelentés. Talán, ha 5-8 évvel ezelőtt kérdez meg valaki, hogy van-e munkaerőhiány, azt mondtam volna, hogy valóban ez a helyzet az álláspiacon. Ma már ez egyáltalán nem igaz. Írhatnak bármit is az újságok, vagy mondhatnak bármit is a propaganda híradók, attól az még nem lesz igaz. Gondoljon csak bele: ha azt mondanák a híradóban, hogy az ég hirtelen zöldre változott, de maga kinéz az ablakon és látja, hogy az ég még mindig kék, elfogadná a hír hitelességét? Ugye nem? Akkor miért fogadja el gondolkodás nélkül a munkaerőhiányról szóló híreket? Mert így egyszerűbb feldolgozni, hogy nehezen megy az elhelyezkedés? Mert ez felmenti Önt a felelősség alól?

 

 

Ha mindig más és más, rajtunk kívülálló okot keresünk sikertelenségünkre - legyen az élet bármely területe - nem érjük el a kívánt eredményeket. Az álláskeresésre is tökéletesen igaz ez. Ha máshol keressük a hibát magunkon kívül, annak nem sok értelme van. Illetve de, egyetlen egy értelme van: ezzel megnyugvást kapunk, de új állást nem. Azt nem állítom, hogy könnyű helyzetben lennének a munkavállalók. Millió más oka lehet annak, hogy valaki nem tud elhelyezkedni. Lehet nem jó a pályázati anyag, lehet, hogy nem tudja hol kell megtalálni a jó álláslehetőséget, túlképzett, vagy túlkoros. Egy dolog biztos: a munkaerőhiány és az abból fakadó feltételezések csupán csak tévútra viszik az embert. Ilyenkor automatikusan jönnek a gondolatok, hogy a cégek mit-miért csinálnak úgy-ahogy, mi lehet a baj. A sok agyalás és tények ismerete nélküli feltételezés csak hátráltatja az amúgy sem könnyű álláskeresési folyamatot.

 

Van-e egyáltalán munkaerőhiány?

Igen. Van munkaerőhiány, de csak bizonyos szakterületek speciális szegmensében. Például az, hogy az informatika területén nagy a munkaerőhiány, közel sem pontos. Az informatikán belül is csak bizonyos programozási nyelvismeret keresett, ugyan így a szakmunkára és egyéb speciális területekre is igaz ez.

Lényegében tehát felesleges azon gondolkodni, hogy a munkaerőhiány ellenére miért nem sikeres az elhelyezkedés. Ugyanis ebben az esetben, ez a tényező figyelmen kívül hagyható. Legyen tájékozott, informálódjon, (ha teheti első kézből) és ne hagyja, hogy mások alkossanak véleményt az Önt érintő témákban. Mindezek mellett azt se hagyja, hogy mások befolyásolják az élete fontos tevékenységeit. Abban a témában sem a hírek alapján fog cselekvési tervet csinálni, ha romokban a házassága. Akkor miért tenné ezt a karrierje döntéseit illetően?