Mit NE tegyen egy állásinterjún?!


Rengeteg tényezőtől függ, hogy egy állásinterjúnak milyen végkimenetele lesz. Sokszor, úgy érezhetjük, hogy mindent jól csináltunk és alkalmasak vagyunk a megpályázott pozícióra, mégsem minket választanak ki. Mivel a legtöbb munkaadó nem részletezi az elutasítás okát, ez elbizonytalanodásra adhat okot az alkalmasságunkkal kapcsolatban.
 
Vannak olyan tényezők, melyeket nem befolyásolhatunk. Ilyen például, ha a személyiségünket nem tartja egy adott cég beilleszthetőnek az adott szervezeti kultúrába. Ilyenkor nincsen mit tenni, megváltoznunk nem kell egy cég miatt. Valószínűleg, amúgy sem lenne jó választás olyan munkahelyen elhelyezkedni, ahol nem tudjunk magunkat megértetni, nem tudunk beilleszkedni.
 
Vannak viszont olyan dolgok, melyekre befolyással lehetünk, ezért már az első körös interjún érdemes odafigyelnünk. Először is azt kell megértenünk, hogy egy munkaadó szemszögéből mi egy "terméknek" minősülünk. Mindenki azt a terméket szeretné megvásárolni, ami a legtovább működik meghibásodás nélkül, ami tökéletesen megfelel a támasztott igényeknek és amit megvétel után is, boldogan és kétségek nélkül tudhatunk magunkénak. Alapvetően viszont természetesen mi emberek vagyunk, nem tárgyak. Lehet rossz napunk bármilyen okból. Megeshet, hogy pont az állásinterjú napján kelünk fel bal lábbal. Ha morcosnak, kedvetlennek, esetleg látszólagos ok nélkül dühösnek tűnünk – hiába tudjuk magunkról, hogy ez csak átmeneti állapot -  nem fogják megkérdezni, hogy mi a baj, hanem egyszerűen átpakolnak minket a "nem megfelelt" csoportba. Mindenkinek lehet rossz napja, de arra az egy órára, amíg eladni próbáljuk magunkat, kötelességünk ezt félretenni, máskülönben ne csodálkozzunk, ha elutasítanak bennünket.
 
Sokszor elhangzik az a séma is, hogy előző munkahelyről, főnökről vagy jót, vagy semmit sem érdemes mondani egy interjún. Hiába az untig ismételt bölcsesség, a mai napig fejvadászként sűrűn találkozom olyan jelöltekkel, akik gondolkodás nélkül szólják le előző munkaadójukat. Ez minden esetben rossz benyomást kelt, nincs kivételes eset. Hiszen mit gondolhat ilyenkor a jövendőbeli munkaadó? Természetesen azt, hogy ugyan úgy képesek leszünk rosszat mondani róla, mint korábbi munkahelyünkről. Ilyen munkaerőre pedig senkinek nincsen szüksége. Tehát, ha felteszik a szokásos kérdést, hogy miért váltottunk előző munkahelyünkről, ha nem tudunk pozitívan nyilatkozni a dologgal kapcsolatban, válaszoljunk diplomatikusan.
 
Elkövethető hiba még, hogy rögtön az első interjúnkon rávilágítunk megpályázott munkakör hibáira, azt a benyomást keltjük, hogy mi jobban tudjuk mit is kellene tenni, mint maga a meglévő felettes. Természetesen konstruktívnak lenni előnyös, ötleteket adni vagy saját tapasztalatokat megosztani adott munkakörrel kapcsolatosan jó dolog. Kritizálni viszont semmiképpen sem érdemes. Egy felettes sem szeretne olyan munkaerővel együtt dolgozni, aki már eredetileg úgy kerül felvételre a céghez, hogy nem ért egyet a cég működésével.
 
Amikor arra kerül a sor, hogy beszéljünk elért eredményeinkről, nem kell minden egyes projektünket és elvégzett feladatunkat felsorolni. Koncentráljunk a sikereinkre, és legyünk képesek bemutatni, hogy mi volt a tényleges feladatunk, mely eredmény volt a személyes munkánk következménye. Nem baj, ha csak a releváns dolgokat hangsúlyozunk ki, és inkább kerüljük a kevésbé sikeres projektjeinket, mintsem hogy magyarázkodni kelljen. Ezzel kapcsolatosan aranyszabály azonban, hogy hazudni semmilyen körülmények között nem szabad, és nem is érdemes. A hazugság úgy is kiderül és nemcsak magunknak, de a munkaadónak is nagy károkat okozunk. Tehát, ha mondjuk adott idegen nyelvet nem beszéljük elég jól, nem érdemes azt hazudni, hogy csak egy kis gyakorlás kell a belerázódásba. Lehet, hogy nagyon akarunk egy adott munkakört, de muszáj mérlegelnünk és belátnunk, ha a jelenlegi tudásunk nem elégséges az adott munkakör betöltésére.
 
Összességében a lényeg az, hogy egy állásinterjún nyújtsuk a tőlünk telhető legjobbat. Készüljünk fel, hogy a pozitív tulajdonságainkat és képességeinket be is tudjuk mutatni a meghallgatás során. Ha ezekre odafigyelünk, akkor nagymértékben megnöveltük az esélyét annak, hogy a későbbiekben már mint kolléga bizonyíthassunk a kiszemelt cégnél.