Nincsenek rossz jelöltek, csak meg nem értett pozíció


Azoknak a HR-eseknek, akik munkájuk során gyakran keresnek mérnököket, informatikusokat, pénzügyi szakembereket, vagy bármilyen területen speciális tulajdonságokkal bíró munkatársakat, pontosan tudják, hogy nem kis fába vágják a fejszéjüket. Sokan úgy érzik, már a fejvadászok sem tudnak kellő segítséget nyújtani, mert a jelölttel szemben támasztott sok elvárás keresztmetszete igencsak szűk, az általuk továbbított jelöltek pedig csak kompromisszumokat kötve mondhatók elfogadhatónak, de korán sem tökéletesek.
 
Kimerültek a fejvadász jelöltforrások?
 
A fenti 3 terület az, amelyről az utóbbi időben bebizonyosodott, hogy a piac felvevőképessége sokkal nagyobb, mint a jó szakemberek száma. Saját erőforrásokból megtalálni ezeket a szakembereket nagyon nehéz, sőt szinte lehetetlen lenne. A legtöbb HR osztály ezt felismerve fejvadászok segítségét is igénybe veszi, de nagyon sokan azt mondják, lassan már hitüket vesztik a profik támogatásában is.
Sokan tapasztalják azt, hogy az új munkatárssal szemben csak támasztott elvárások töredékének tesz eleget az új jelölt, akit a fejvadászok találtak a pozícióra.
Vannak cégek, akiknél emiatt a toborzási folyamat hónapokig elhúzódik, a sokadik leküldött jelölt sem felel meg az elképzeléseknek. Ilyenkor vagy kompromisszumos megoldás születik, vagy folytatódik a hónapokon át húzódó procedúra, összetűzés a fejvadászokkal, szerződésbontás stb.
A megbízott toborzók a legtöbb esetben irreálisan magas elvárásokról beszélnek.
A Beck and Partners Kft. toborzóinak is ismerős a jelenség, ami a nehezen felkutatható jelölteket illeti. Tapasztalataik alapján is a mérnöki, informatikus, és pénzügyi pozíciók azok, amelyek a legnagyobb feladatot jelentik. Azonban szerintük nincs olyan, hogy egy adott jellemrajznak ne legyen maximálisan eleget tevő jelölt. Inkább arról van csak szó, hogy a fejvadászok nem értik meg kellőképp, mire vágyik a megrendelő.
 
  
 
Nincs olyan, hogy nincs jó jelölt
 
„Tudjuk, hogy vannak olyan munkaterületek, amikre nem egyszerű megtalálni a megfelelő munkatársakat, viszont azt gondoljuk, nincs olyan, hogy egy pozícióra ne lenne meg az alkalmas munkatárs. Ahol a toborzási folyamat gyakran elcsúszik és rossz eredményeket okoz, az rögtön az első lépés, azaz amikor a megbízó és a megbízott kapcsolatba kerülnek egymással: a pozíció átvétele.”
 
A Beck and Partners Kft munkatársa elmondta, hogy úgy gondolják, ha a fejvadász kellőképp ismeri a céget és a pozíciót amire a jelöltet fel kell kutatnia, nem fordulhat elő az, hogy rossz embert találnak, vagy egyáltalán nem tudnak jelölteket felsorakoztatni. Náluk különösen nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy először a megbízó céget ismerjék meg behatóan, majd a konkrét pozíciót is. Így maximálisan tudják, hogy milyen szakembert kell felkutatniuk.
 
Tökéletes, de nem tudnék vele együtt dolgozni
 
A szakmai tudás és múlt csak 50%-át teszi ki az ideális jelöltnek, a másik 50%-ot a személyiségékjegyek jelentik. A HR-esek szerint ez a másik a nagy buktató. Hiába jó egy jelölt szakmailag, ha a személyisége nem illeszkedik a cégbe, vagy természete nem megfelelő az adott munkakörhöz.
Ha azonban a fejvadász cég megfelelően megismeri a megbízóját, ez sem fordulhat elő.
A Beck and Partners Kft. fejvadászai elmondták, többször előfordult már, hogy hiába volt alkalmas egy pályázó minden szakmai szempontból, tudták, hogy személyiségéből adódóan nem tudna jól együtt dolgozni a leendő munkatársával, felettesével, ezért nem küldték le a megbízónak, tovább kerestek.
 
Nem kell a kompromisszum
 
Sok HR-es adta be a derekát a fejvadászok unszonálásának, s adott alább az elvárásaiból, mert azt a visszajelzést kapta, hogy lehetetlent keres. A tapasztalatok alapján azonban nem éri meg ilyen kompromisszumot kötni.
 
Külső segítség nélkül nem érdemes, és szinte lehetetlen is bonyolult, közép-, és felső-vezetői pozíciókat betöltetni, de meg kell válogatni azt, hogy kivel dolgozunk együtt. A fejvadászat bizalmas viszonyt kell, hogy jelentsen a megbízó és a megbízott között. Azok a cégek, akik személyes találkozó, sok kérdés, és szoros kapcsolattartás nélkül próbálnak betölteni egy pozíciót, biztosan komolytalanok. Megéri több céget kipróbálni, és a tapasztalatok alapján választani.