Miért nem kapunk visszajelzést?


Napjainkban egyre inkább jellemző tendencia, hogy az álláskeresők nem kapnak visszajelzést az önéletrajzuk elküldése után, vagy az állásinterjú elteltével. A cégek szinte minden esetben megígérik, hogy visszajelzést adnak, ám ez sajnos a legtöbbször elmarad.
 
 Miért lehetséges ez?
  
A HR-esek sok esetben túlterheltek. Előfordulhat, hogy bizonyos állásokra több százan jelentkeznek, így természetes, hogy nincs idejük egyesével az összes visszajelezni, és akár a nemleges választ is elküldeni e-mailben. Sokszor sűrített tempójuk miatt, arra sincs idejük, hogy minden önéletrajzot átfussanak. Egyes felmérések szerint a HR-esek körülbelül egy percet szentelnek egy önéletrajzra, ennyi idő alatt, ha a jelölt jó, bőven kiderül, hogy szeretné-e vele tovább folytatni a kiválasztást. Ezért érdemes egy jól átlátható, lényegre törő önéletrajzot készíteni. Erről hasznos tippeket itt olvashatunk: https://bap.hu/atokeletesoneletrajz  
 
Általános jelenség, hogy az elküldött önéletrajzunkra nem érkezik válasz. Az esetek többségében, ha 2 héten belül nem kapunk visszajelzést, akkor már a későbbiekben se számítsunk rá. Persze olyan is előfordulhat, hogy bekerülünk egy adatbázisba, és hónapokkal később visszahívnak minket. Az egyik legrosszabb érzés ugyanakkor, ha egy általunk jónak ítélt állásinterjú után nem érkezik válasz. Ilyen esetekben, a bizonytalanság érzése még rosszabb, mint a visszautasításé. Mindenképpen érdemes a személyes találkozás végén lefixálni, hogy mikor számíthatunk visszajelzésre. Érdemes lehet megkérni az interjúztatónkat, hogy nemleges válasz esetén is értesítsen.
 
Lehet-e érdeklődni?
 
Amennyiben huzamosabb ideig nem kapunk visszajelzést, nyugodtan érdeklődjünk telefonon, vagy e-mailben. Nem érdemes agresszívan, tolakodóan faggatni a munkáltatót, ezzel csak magunkat tüntetjük fel rossz színben. Sokkal eredményesebben járhatunk el, ha kedvesen érdeklődünk. 
A Beck and Partnersnél fontos a jelöltek tájékoztatása.  Minden esetben kapunk visszajelzést, még akkor is, ha sikertelen állásinterjún vagyunk túl, sőt sok esetben még az elutasítás okát is megindokolják, mint például bérigény. Ezen kívül arról is értesítenek, ha ugyan még nem jutottunk el az interjúig, önéletrajzunkat megkapták. Ez minden esetben jó érzéssel tölti el az embert, így nem kell bizonytalanul várnunk, tudjuk, hogy milyen fázisban van épp álláskeresésünk. Ráadásul a regisztráció után a számunkra releváns álláslehetőségeket is elküldik, ezért is érdemes regisztrálni az adatbázisa.
 
https://bap.hu/regisztracio
https://bap.hu/atokeletesoneletrajz