Hogyan hozzam ki magamból a maximumot?


Lehet, érdemes egy munkahelyen maradni hosszútávon?
Az alcímben feltett kérdés úgy vélem nem is lehetne aktuálisabb. Manapság nem „trendi” egy munkahelyen megöregedni. A „ma” munkavállalója szeretné magát kipróbálni minél több munkahelyen, minél többféle pozícióban. Egyrészt sokszor ezt tartják a szakmai fejlődés legkönnyebb módjának. Másrészt az sem elhanyagolható tényező, hogy statisztikailag bizonyított az, hogy akik több munkahelyváltás útján jutottak vezetői pozícióba, ők jóval többet keresnek, mint egy cégen belül ugyan erre törekvő társaik. Ennek legfőbb oka, hogy nagyon sok cég elfelejti megbecsülni régóta lojális munkavállalóit. A piac diktálása miatt hajlandó/kénytelen többet „áldozni”, ha igazán jó új munkaerőt szeretne felvenni. Ez egy abszolút rossz hozzáállás bármely cég részéről, mégis sajnos nagyon jellemző. Miért is maradna egy munkavállaló hosszú távon egy cégnél, ha nincs megfelelően értékelve lojalitása?
 
Hogyan függ össze önmagunk legjobbjának nyújtása a lojalitással?
 
Mint azt fentebb írtam, sokan azért váltanak munkahelyet, mert nem tudnak fejlődni egy cégnél (egy bizonyos szintnél tovább). Nem tudják elérni, hogy megfelelően meg legyen becsülve munkájuk. Fontos különbséget tenni aközött, hogy valaki minden képességét kiaknázva tesz egy cégért - amiért nem becsülik eléggé - és aközött, ha valaki szimplán a lojalitása miatt várja el a megbecsülést. Ez olyan, mintha egy házasságban az lenne a legnagyobb érték, hogy valaki hűséges a társához. Mindannyian tudjuk, hogy ennél jóval több kell egy jó párkapcsolathoz. A hűség alapkövetelmény. Ahhoz, hogy egy jól működő és gyümölcsöző kapcsolatban legyen része valakinek, folyamatosan tennie kell érte. Egy karrier is pontosan így működik.
 
Könnyebb úgy lojálisnak lenni egy céghez, ha folyamatosak az új impulzusok, ha az adott munkavállaló használhatja meglevő képességeit és fejlesztheti azokat. A fejlődési lehetőséget viszont általában nem a sarki boltban osztogatják. Ahhoz, hogy valaki fejlődni tudjon, és ehhez megkapja munkaadó cége teljes támogatását, először be kell bizonyítania, hogy érdemes az erőforrás befektetésre.
 
 
Hogyan tudja valaki kihasználni képességei legjavát? Hogy lehet kihozni magunkból a maximumot?
 
Amikor egy új munkahelyre kerül valaki, először nyilván igyekszik felvenni a munkatempót, elsajátítani a munkaköre minimum elvárásait. Ez teljesen természetes, a baj azzal van, ha valaki több év után is pontosan ugyan annyit tesz bele a munkába, mint az első pár hónapjában. Ez semmiképpen nem vezet előléptetéshez és még az is kérdéses, hogy megmarad-e a munkaviszony. Pályafutása elején mindenki meghozhat egy döntést. Az, hogy valaki nem karrierista, nem egyenlő a fejlődési vágy teljes hiányával. Nem kell, hogy mindenki vezérigazgatói babérokra törjön. Minél több időt tölt valaki munkaviszonyban, annál biztosabban tudja felmérni, hogy milyen képességekkel rendelkezik. Mi az, amiben valóban tehetséges. Nem mindenki tudja már óvodás korától kezdve ezt - és ez nem is baj. Annál viszont nincs rosszabb, amikor valaki megszerzi a kellő önismeretet, de aztán nem tesz semmit, csak várja, hogy mások is észrevegyék tehetségét. Ha valamiben jó egy munkavállaló azt igenis fel KELL használni a karrierépítés során és meg kell mutatni a közvetlen vezetőnek is, hogy rendelkezik olyan képességekkel is, amit korábban nem tudott érvényesíteni. Ezt meg lehet tenni plusz projektmunkák bevállalásával, vagy olyan extra feladatokba való besegítéssel, ami egyébként nem tartozna a közvetlen munkakörbe. Nem azt jelenti mindez, hogy túl kell vállalnia magát valakinek. Az is elég lehet, ha egy-két ilyen extra feladatot, részfeladatot elvállal adott munkavállaló. Olyan területet kell kiválasztani, amiben meg tudja csillogtatni azon képességeit is, melyekre általános munkakörében nincs lehetősége.
 
Mindez nem feltétlenül vezet ahhoz, hogy értékelik is majd erőfeszítéseit, de tapasztalatom szerint semmiképp sem árthat. Ha nem is vezet előléptetéshez, vagy új továbbképzési lehetőséghez, biztosan jól mutat majd az önéletrajzban. Akár csak egy százalékkal többet tenni is érdemes, mert így egyrészt lehet olyan lehetőségeket kap az ember munkahelyén, ami elősegíti hosszútávú elköteleződését. Másrészt elmondhatja magáról, hogy mindent megtett, így egész biztos megbánás nélkül tekinthet majd karrierje alakulására.