Korábbi rossz munkatapasztalat. Hogyan dolgozza fel?


Korábbi rossz munkatapasztalat. Hogyan dolgozza fel?
 
Nincs is rosszabb annál, mint amikor valaki egy olyan munkahelyen dolgozik, ahol napi szinten frusztrált és folyamatosan negatív behatások érik. Ez inkább előbb, mint utóbb munkahely-váltáshoz vezethet. Ennek legnagyobb nehézsége nem az elhatározás az új munkahelyszerzés iránt, sokkal inkább a felhalmozódott negatív tapasztalatok lerázása - a tiszta lappal indulás. Párhuzamot vonva a párkapcsolati léttel, sokkal nehezebb megbízni egy új partnerben és az új kapcsolat sikerességében, ha mondjuk a korábbi kapcsolat bizalmatlanságon és negatív élményeken alapult. A munkavállaló gyakorlatilag egy párkapcsolatban van munkahelyével. Ugyan azok a szabályok vonatkoznak a munkavállalásra is, mint egy párkapcsolat fenntartására. A legrosszabb ilyenkor a bizalmatlanság kialakulása. A munkavállaló, akit becsapott korábbi munkahelye sokkal nehezebben fog megbízni következő munkahelye becsületességében, illetve a kapcsolat sikerességében. 
 
 
Viszont, ha rossz tapasztalatok képzik alapját egy új kapcsolatnak, szinte biztos, hogy már előre sikertelenségre van ítélve az adott kapcsolat. Az pedig, ha hagyja valaki, hogy a negatív élmények és tapasztalatok befolyásolják a jövőjét, nemcsak hogy ostobaság, de egyenesen önsors-rontás. 
 
Hogyan szabadulhat meg ezektől a negatív érzésektől, a bizonytalanságtól? 
Nincs más hátra, mint előre. Fordítsa meg gondolkodását és ne azon morfondírozzon mi volt rossz a korábbi munkakapcsolatba, fókuszáljon inkább a miértekre. Rossz volt a kollégákkal a viszony? Nem volt szervezett a munka? A főnök irracionálisan sokat követelt? Sokkal fontosabb az, hogy ezek miért voltak, mint az, hogy egyáltalán megtörtént. Ha nem talál megfejtést a miértekre, akkor sincs ok az elkeseredésre. Használja a megszerzett negatív tapasztalatokat arra, hogy a jövőben elkerülje az ilyen helyzeteket. Tanuljon a korábbi tapasztalatokból és váljon sokkal tudatosabb munkavállalóvá. Az, ha az ember megtapasztal valami rosszat, arra jó, hogy később el tudja majd kerülni a hasonló eseményeket. Ezek után tudni fogja, hogy mik az intő jelek és mi az, amire fokozottan figyelni kell a jövőbeli elhelyezkedésben. 
 
Sokáig rágódni a negatív helyzeteken semmilyen szempontból nem előnyös. Tekintsen a tiszta lappal indulásra úgy, mint egyfajta győzelemre. Ha hagyja, hogy jövőbeli munkavállalását, munkakapcsolatát befolyásolja a korábbi tapasztalat, azzal gyakorlatilag Ön kerül ki vesztesen a munkahelyváltásból. Másokat megváltoztatni rettenetesen nehéz, ez viszont Önmagunkra már nem érvényes. Változzon Ön, változtassa meg Ön a hozzáállását és egészen biztos a siker.