A két legjellemzőbb hiba álláskeresés során


Több mint 10 év toborzásban eltöltött év tapasztalatai alapján van néhány olyan visszatérő hiba, amivel gyakran találkozunk. Ezek messzebbre mutatnak, mint hogy valakinek nem jól van elkészítve az önéletrajza, vagy rosszul szerepel az interjún. Két olyan hibáról írunk most nektek, amelyek a legtöbb kudarcba fulladt álláskeresési kísérlet, vagy váltási szándék gyakori okai. 
 
Felelősség hárítása
 
Karrier-tanácsadásunk iránt érdeklődők, illetve az azon résztvevő szakemberek már komoly törekvéseket tesznek a céljuk elérése érdekében. Azonban a közösségi oldalainkon és e-mailes érdeklődésekben igen gyakori jelenség, hogy mindenki hibás, csak a kedves érdeklődő, kommentelő, álláskereső nem. A „másban szálkát, de magamban a gerendát nem veszem észre” hozzáállás sem nagyon imponáló jellemvonás, nincs ez másképp az álláskeresés tekintetében sem. 
 
Több szakember érkezett már hozzánk azzal a problémával, hogy 15 helyre küldte el az önéletrajzát, és sehol sem jutott tovább, nem hívták interjúra. Szakértőnk számára hamar kiderült, hogy kvalitásai alapján a 15-ből körülbelül 6 pozíció lehet számára egyáltalán releváns, ugyanakkor ez az önéletrajzából egyáltalán nem derült ki. Nem hibáztathatóak az álláskeresők, hisz az álláspiaci ismereteket, az önéletrajz írást sehol sem tanítják. Jól megalapozott ismeretek nélkül nyilván nehéz idegen terepen érvényesülni, éppen ezért érdemes szakértőhöz fordulni, ha nem jön a siker, vagy nem vagyunk magabiztosak. Érdemes feltenni a kérdést: „Mit tehetek én, hogy jobb legyen a dolgok kimenetele?” Ahelyett, hogy arra keresnénk a választ, hogy  mit csinál más, amiért nekem nem megy jól.
 
 
Nem stratégiában való gondolkozás
 
Ha álláskeresésről, munkahely váltásról beszélünk, legtöbbeknek az önéletrajz az első dolog, ami az eszébe jut. Ez azonban a pályázási folyamat, és tudatos építkezés körülbelül középső lépése. Ezt meg kéne hogy előzze a pontos célkitűzés, a szakterület lehetőségeinek felmérése, az álláskeresési platformokra való regisztráció. Illetve még sok egyéb lépés, aminek köszönhetően a váltás tudatos, és sikeres lesz. A pályázati anyagok aktualizálása is fontos kérdés, és nem bír kisebb jelentőséggel az interjú és a bértárgyalás sem.  
A stratégiában való gondolkozás alapfeltétele annak, hogy a váltás hosszútávon kifizetődő legyen, és hogy ne a piac, hanem az álláskereső tudjon diktálni. Kiváltképp igaz ez a vezetői pozíciók esetében, vagy a speciális és hiányszakmák területein. 
 
Az egy napos álláskeresési Mesterkurzuson szakértőnk segít átlátni az álláspiaci folyamatokat, megfogalmazni a célokat, megismerni az álláskeresési platformokat, és elkészíteni a szakszerű pályázati anyagokat.
A helyek limitáltak, ne maradj le: http://karrierszerviz.hu/karriernap/