Milyen egy jó önéletrajz?


Ahány HR-es annyi nézőpont. Minden erről szóló cikkben más információ található meg, mindenki másra esküszik. Az információk halmazában szinte eldönthetetlen, hogy mi az, amit érdemes megfogadni és mi az, amit ignorálhat az ember. Nem fogom letenni a voksom egy tuti önéletrajzírási tanács mellett sem. Ahány pályafutás, annyi féle önéletrajz lehet az optimális. Egyáltalán nem kell, hogy egy pályakezdő olyan önéletrajzzal rendelkezzen, mint egy vezető. Nem ugyan azok a paraméterek, aminek meg kell felelni egy informatikus esetében, mint mondjuk egy beszerző esetében. Nem lehet sablon önéletrajzot használni, ahogyan nem lehet sablon tanácsokat sem adni a témával kapcsolatosan. Inkább csak egy nézőpontot szeretnék adni ezzel a cikkel, ami ahhoz nyújthat támpontot, hogy amikor valaki elkezdi megalkotni pályázati anyagát, mit tartson szem előtt.

A pályázati anyagot első körben egy HR-es fogja elbírálni. Ez mit is jelent?

A HR-es nem szakértője egy szakterületnek sem a HR-en kívül. Alap paraméterek fel tud mérni egy kiválasztási folyamat során, de komplexen nem feltétlenül fogja tudni értékelni azokat a pályázati anyagokat (naponta 50-60 önéletrajzot), amit lát. Éppen ezért fontos, annak érdekében, hogy legalább az előszűrőn átjusson adott szakember anyaga, hogy szerepeljen minden olyan alap elvárásnak való megfeleltetés az önéletrajzban, ami a hirdetett pozícióban ki volt írva. Ezek a paraméterek lesznek ugyan is: az előszűrők. Mondok egy példát: Az álláshirdetésben szerepel, hogy FMCG szektorban szerzett értékesítési tapasztalatra van szükség. Tegyük fel, hogy egy olyan cégnél dolgozol, ami ebben a szektorban kereskedik, de nem ismert annyira a piacon a cég neve. Felsorolod az általános feladatokat, de nem írod bele, hogy milyen terméket értékesítettél. Viszont elvárod, hogy az, aki a másik székben ül, fejből ismerje az adott szektor összes szereplőjét, kis-és nagyvállalatokat egyaránt. Ebben a konkrét esetben nem árt, ha a cég megnevezésén túl a tevékenységi körét is feltünteted az önéletrajzban. Ez csak egy példa volt a sok lehetőség közül, de jól szemlélteti, hogy milyen apróságokon bukhat el egy pályázati anyag.

Munkaerőhiány van, az önéletrajz nem számít, hiszen úgy is be kell hívjanak, alig van pályázó.

A fenti gondolat biztosan sok szakember fejében megfordul az álláskeresés során. Szeretném ezt az általános tévhitet eloszlatni. Vannak olyan szakterületek, melyeken valóban munkaerőhiány van (fizikai, betanított munka, informatika, mérnöki terület), viszont a legtöbb magasabban kvalifikált pozícióra inkább jellemző a túljelentkezés, mintsem a hiány. Éppen ezért fontos hatványozottan, hogy az önéletrajz, melyet benyújtasz egy pályázás során illeszkedjen magához a megpályázott pozícióhoz, és könnyen, gyorsan áttekinthető legyen. Itt nem azon kell, hogy legyen a fókusz, hogy egy oldalba beleférjen 10-15 év szakmai pályafutása, az a lényeg, hogy könnyen profilozható legyen a szakember a pályázati anyag alapján. Érdemes kerülni a sallangokat, általános kifejezéseket, feladatkör meghatározásokat. Ezek csak a helyet töltik ki, de érdemi információt nem adnak hozzá a pályázati anyaghoz.

Eredmények hiánya!

Ha egy gondolattal kéne megfogalmaznom, hogy milyen egy jó önéletrajz, akkor szakterülettől függetlenül az elért eredmények feltűntetése mellett tenném le a voksom. A legtöbb önéletrajzban nincsenek konkrét kézzelfogható eredmények feltüntetve, helyette olyan sokat olvasott általánosságokkal van kitöltve a rendelkezésre álló hely, mint: kapcsolattartás a társosztályokkal, riportálás a vezetőnek – és még sorolhatnám. Minden szakmában más számít eredménynek, de egy dolog közös. Ez lesz az, ami meghatározza adott szakember valódi piaci értékét. Az eredmények azok, melyek két hasonló profilú, hasonló életpályát bejárt szakember között valós különbséget mutatnak. Ki akar tűnni a tömegből? Nem kell színes, illatosított papírra szerkesztett önéletrajz. Releváns és értéket képviselő információk kellenek, ekkor az is elnézhető, ha valaki sima, egyszerű fehér papírra veti le életpályáját.

Jó önéletrajzot írni azt gondolom nem feltétlenül egy könnyű dolog. Nem tanítják sehol és az interneten keringő rengeteg információ összezavarhatja az embert. Nem az a fontos, hogy milyen sablont tölt le valaki, hanem az, hogy az a sablon milyen információkkal van feltöltve. Ha neked is gondot okoz az önéletrajz megírása, vagy más ponton akadtál el az álláskeresésben keress fel minket!

Karrierszerviz szolgáltatásunkkal, már több, mint 200 álláskeresőt segítettünk új munkahelye megtalálásához. Legyél Te is ennek a sikeres klubnak a tagja.

Honlapunkon tájékozódhat szolgáltatásinkról:

http://karrierszerviz.hu/