Mik a HR szakma legújabb kihívásai?


 
A munkaerő-piaci átalakulások, a technika rohamos fejlődése és a folyamatok felgyorsulása számtalan változást hozott a HR-be is. Hogy miket éreznek ebből saját bőrükön a fejvadászok, és mi jelenthet megoldást, arról a Beck and Partners Kft. fejvadászai meséltek.
 
A legnagyobb nehézség
 
A tapasztalt kiválasztási specialisták szerint a HR legnagyobb kihívásait a bizonyos területeken fellépő szakemberhiány jelenti. Elsősorban ez alatt a mérnököket értik, akik nagyon keresettek a munkaerőpiacon, de lényegesen kevesebben vannak, mint a nyitott álláshelyek. 
Épp ezért úgy vélik, jelen pillanatban a legnagyobb ütőkártya a fejvadászok kezében, a hosszú évek során kialakult kapcsolati tőkéjük. A specifikus vezetői pozíciókat pusztán adatbázisokból szinte lehetetlen volna betölteni, a saját kapcsolati hálójukat, ajánlásokat használva, viszont fel tudják kutatni a szakembereket. 
 
 
Változás kell
 
Véleményük szerint megoldást, a manapság gyakran emlegetett és szorgalmazott, oktatási reform jelenthetne. Mindenképp szükségszerű az ilyen irányú képzések körét kibővíteni, hogy a következő években lényegesen több informatikus, gépész-, és villamosmérnök kerüljön ki az iskolapadokból, hogy a munkáltatóknak ne kelljen közelharcot folytatni a szakemberekért. Ezekre a területekre a legnehezebb megfelelő minőségű és számú jelöltet találni, hisz nagy részük már a diploma megszerzése előtt dolgozik. Rengeteg jó szakmai gyakornoki programot kínálnak a cégek, akik így jó eséllyel el is halásszák a friss diplomások legjavát. Ezek a változások még jó ideig váratnak magukra, addig is maradnak a tapasztalt fejvadászok a legnagyobb kincsükkel, a kiterjedt kapcsolati tőkéjükkel. Sok esetben szinte ez az egyetlen megoldás arra, hogy megtalálják a partnerek elvárásainak megfelelő munkaerőt, hisz a nem aktív álláskeresőket csak ilyen módon érhetik el. 
 
Új lehetőségek
 
A technikai fejlődésekre is muszáj reagálnia a HR-nek. A felgyorsult folyamatokat és növekvő igényeket nagyon nehéz kiszolgálni valamiféle informatikai háttér nélkül. Elengedhetetlen a HR szoftverek használata, mert akik még mindig excel táblákkal és e-mailben érkezett jelentkezésekkel bajlódnak, könnyen hátrányba kerülhetnek a versenytársaikkal szemben. Rengetek lehetőség van már a piacon, amely a HR szakma összes szegmensét támogatni tudja. A Beck and Partners Kft. munkatársai, a saját fejlesztésű HR Felhő szoftverüket használják, amit már jó néhány nagy cégnél és KKV -nál is sikerrel bevezettek. 
 
A jövő sikerszakmái
 
Arra a kérdésre, hogy mi az a szakma, amit biztosan kifizetendő lesz tanulni, azaz amire biztosan lesz kereslet, többen is egyöntetű választ adtak: gépész-, és villamosmérnökök, JAVA és C++ fejlesztők, és pénzügyi területen a nyelvet beszélő tapasztalt könyvelők, akikből még mindig nagy hiány van. Ezen irányba tehát mindenképp megéri a jövőben is orientálódni a fiataloknak.
 
A HR-esek és fejvadászok napi feladatai tehát egyre csak bővülnek. Az idejük és energiáik beosztása nem kis feladat. Gyakran egy személyben kell HR-es, marketing és PR szerepköröket is betölteniük, hiszen a marketing és PR eszköztárak segítenek a kapcsolati háló bővítésében. A technikai vívmányokkal és a kapcsolati tőkéjük folyamatos bővítésével megkönnyíthetik munkanapjaikat.