Hogyan keressek állást munka mellett?


Az álláskeresés önmagában sem a legegyszerűbb dolgok egyike. Még nehezebb, ha az álláskereső munkavállalónak még van állása, amiből váltani szeretne. Alapvetően természetesen az a javaslatom, hogy ha csak mód van rá, állást nyílt lapokkal kezdjen el minden szakember keresni, így elkerülhető az inkorrektség. Természetesen az is érthető, ha valaki nem szeretné kockáztatni egzisztenciáját. A következő cikkben főként arról lesz szó, miként lehet állást keresni akkor, ha a munkavállaló nem szeretné munkaadója tudtára hozni bizonyos ideig váltási szándékát. 
 
Mielőtt viszont belemennénk ennek a témának a boncolgatásába, mindenképpen felhívnám a figyelmet egy fontos dologra; akkor és csak akkor érdemes titokban elkezdeni állást keresni és interjúkra járni, ha tényleg nincs lehetőség arra munkahelyen belül, hogy ennél korrektebben bonyolítsa le a szakember a váltást. Jelenti ez tehát azt, hogy minden esetben célszerű megpróbálni kommunikálni a közvetlen felettessel, tudtára adni a váltási szándékot és egy optimális helyzetben belátó és megértő fülekre kell, hogy találjon a kommunikáció. Hiszen egyértelműen érdekében áll minden cégnek az, hogy munkavállalói merjenek őszinték lenni. Egyáltalán nem mindegy, hogy derült égből villámcsapásként kell-e pótolni egy távozó munkaerőt, vagy van lehetőség időben felkészülni a pótlásra és a betanításra. Illetve, természetesen a munkavállalónak is könnyebb lesz új állást találnia, ha jó viszonyban tud elválni korábbi munkaadójától, tud referenciát biztosítani pályázása során. Negatív kicsengésű is lehet az, ha valaki egy állásinterjún azt mondja, hogy a munkahelye még nem tudja, hogy váltani készül. Ekkor joggal merülhet fel a kérdés, hogy vajon az adott álláskereső megteszi-e majd ugyan ezt leendő munkaadójával - későbbi váltási szándék esetében. 
 
Ha nincs más mód - nem tudja, vagy nem meri a munkavállaló biztos talaj nélkül közhírré tétetni váltási szándékát, óvatosan kell eljárni. A túl sok szabadság kivétele, munkaidőben privát telefonok fogadása gyanússá válhat igen hamar. Akkor érdemes interjúra járni, miután végzett a munkahelyen adott szakember, esetleg mielőtt elkezdődik a munkaidő. Az önéletrajzot is csak úgy érdemes feltölteni álláskereső portálokra, hogy jelenlegi munkaadó cég elől rejtve maradjon a frissített pályázati anyag. Azzal is óvatosan kell bánni, kivel osztja meg adott álláskereső váltási szándékát.
 
  
 
A legjobb az, ha senkivel sem. Sosem lehet tudni, kihez jut majd el egy meggondolatlanul megosztott információ. Alapvetően érdemes saját magát tartania minden álláskeresőnek ahhoz, hogy a lehető legtisztességesebben bonyolítsa le álláskeresését. Célszerű nem munkaidőben böngészni az állásportálokat, és ha befut egy telefonhívás valamely beadott pályázattal kapcsolatosan, érdemes visszahívást kérni arra az időpontra, amikor már biztosan nem tartózkodik adott munkavállaló a munkahelyen. Így elkerülhető, hogy véletlenségből kiderüljön az álláskeresés, illetve korrektség szempontjából is fontos, hogy addig is, amíg egy adott munkahelyen dolgozunk, ne károsítsuk meg munkaadó cégünket azzal, hogy munkaidőben nem a feladatunkkal foglalkozunk. 
 
Állást keresni úgy, hogy munkaadó cégünk nem tud váltási szándékunkról minden esetben áldozatokkal jár. Egyrészt benne van a kockázat, hogy rossz viszonyban tud csak a munkavállaló eljönni cégétől, ami semmiképpen sem fejt ki pozitív hatást az egyén mentális állapotára. Másrészt mivel javallott nem a munkavégzés rovására keresni az új lehetőséget, a fennmaradó szabadidőt kell felhasználni az álláskeresésre és az interjúkra járásra. Ez persze azzal is jár, hogy egy ideig egészen biztosan fárasztóbbak lesznek a munkanapok, hiszen nem csak a munkahelyen kell teljesítményt nyújtani, de az állásinterjúkon is a legjobb formáját kell tudnia hozni az álláskeresőnek, ha el akarja érni felvételét. 
 
A legjobb dolog, amit tenni lehet, hogy nem tartja titokban váltási szándékát a munkavállaló, ez a legtisztább és így a legegyszerűbb az álláskeresést sikeresen lebonyolítani. Ha ez valamiért mégsem tud létrejönni, érdemes előre felkészülni a lehetséges kockázatokra és mérlegelni a lehetőségeket.