Ne legyél saját karriered gátló tényezője!


Hozd ki magadból a maximumot!
 
Elnyerni egy munkalehetőséget, helytállni a munkahelyen és karriert építeni három nagyon különböző dolog. Egyik sem egy egyszerű feladat, minden lépése a munkavállalásnak különböző képességeket igényel. 
 
Nagyon sokan vannak, akik bár jók munkájukban, mégsem képesek kiemelkedő teljesítményre. Ahhoz, hogy valaki ne csak napról-napra robotoljon nyugdíjazásáig több szükségeltetik, mint csupán csak jól dolgozni. Meglepően sok az olyan munkavállaló, akik azt gondolják azzal, ha elvégzik a munkájukat, ha teljesítik a napi, heti, havi kvótát már alapvetően jogosultak az előléptetésre bizonyos idő elteltével. Ebből adódik, hogy a legtöbben idővel arányosítják a pályafutás különböző szakaszait. 2-3 év junior pozíció, majd senior pár évig, közép-felső vezető, majd nemzetközi top menedzser. Alapvetően hibás az elgondolás, miszerint a tapasztalati évek száma határozza meg a szakértelmet. Minden szakma más és más, éppen ezért nem lehet egységes szabályrendszert alkotni arra, hogy mennyi év után számít valaki seniornak, vagy mikor alkalmas vezetőnek. Ahhoz, hogy a sikeres szakmai élet megvalósulhasson, tudatosan kell építkezni. A maximum teljesítmény nem a 100%-ot jelenti. Ha valakinek nagyratörő karrier tervei vannak, ennél jóval többet kell teljesítenie. 
 
A sallang - mely szerint a sikerhez támogató közegre van szükség - igaz. Ha nem kap támogatást az ember családjától, barátaitól, munkatársaitól, felettesétől - akkor hatványozottan nehezebben fog tudni érvényesülni. Ennél már csak az a nagyobb baj, ha valaki azért nem meri képességeit teljes mértékben kihasználni, mert fél környezete reakciójától.  Karrieristának, törtetőnek lenni sok helyen negatív asszociációkkal társul. Itt az ideje elfelejteni azt, hogy ha valaki szeretne jelentős karriert befutni, biztosan nem lesz képes a magánéletét menedzselni. Ma már nem kérdés az, hogy lehet egyensúlyt teremteni. Az viszont valóban tervezést igényel, hogy miként lehet a legoptimálisabban az élet minden területén helytállni.
 
Mindenekelőtt pontosítani kell azt, hogy mi a hosszútávú terv. Mi az elérni kívánt cél. Utazást sem úgy tervez az ember, hogy előbb megnézi milyen tömegközlekedési és autóbérlési lehetőségek vannak különböző országokban. Először kitűzésre kerül a célország, majd az utazás időpontja. Minden más csak ezt követi. Gondoljuk csak végig logikusan. Hogyan tudna az ember szállásokat nézegetni, ha azt sem tudja, hova akar menni pontosan és mikor? Karriert tervezni és tudatosan építkezni csak úgy lehet, ha pontosan meg van határozva egy elérni kívánt cél, majd lépésenként lebontva, hogy miként érhető az el. El kell végezni egy plusz képzést? Egy bizonyos céghez kell bekerülni? Tapasztalatot kell szerezni egy specifikus területen? 
 
A fent említett tervezésnél már csak egy dolog a fontosabb: nem szabad hallgatni a kétkedőkre. Nem lehet mások véleménye alapján élni az életet. Természetesen érdemes nyitottan meghallgatni minden javaslatot, de nem szabad senkinek sem önmagán kívül álló ember tanácsára, véleményére alapoznia cselekedeteit. Azt kell megtartani, ami hasznosnak bizonyul a gyakorlatban is, minden mást el kell engedni. Lehet, hogy egyik embernek beválik valami, de valaki más számára nem működő a dolog. Mindenki más és mindenki máshogy tudja kihozni magából a jó teljesítményt. Meg kell találnia mindenkinek azt a stratégiát, ami a számára a legműködőképesebb. Nem szabad, hogy a kudarctól vagy mások megítélésétől való félelem gátat szabjon a kiteljesedésnek. A kudarcok, tanulási, fejlődési lehetőségek, míg mások megítélése lényegtelen ezen a szinten. 
Ha szeretnéd elsajátítani a karrier tervezés mikéntjét, vagy úgy érzed megakadt pályafutásod egy ponton, vedd igénybe cégünk karrier tanácsadó szolgáltatását. Segítünk tudatossá tenni karrierépítésed!
 
Látogass el weboldalunkra és tájékozódj lehetőségeinkről: karrierszerviz.hu