Milyen a tökéletes szakmai önéletrajz?

Az álláskeresésünk sikerének egyik legfontosabb pontja a tökéletes szakmai önéletrajz. Ahhoz, hogy a tökéletes munkához vezető úton eljussunk az állásinterjúig, először az önéletrajzunkkal kell meggyőzni leendő munkaadónkat. Most megtudhatja, hogy kell jó CV-t írni, mik a leggyakoribb hibák, milyen a jó fénykép és önéletrajz sablonokat is mutatunk Önnek.
 
Akármennyire is keményen hangzik, a munkaerőpiacon a munkakeresők árucikkek, amelyet értékesíteni kell. Szaktudásunkról, múltunkról, eredményeinkről kell meggyőzni a munkaadókat. Ennek első platformja egy A4 -es papír azaz az önéletrajz ez a legelső szőrű, ezért nagyon fontos hogy minden kritériumnak megfeleljen.
 
 
 
 
 
 
 
Az alapok
A legfontosabb amit az önéletrajz  megírásánál tudnunk kell, hogy az állásokra túljelentkezés van, mely gyakran több százszoros. Azaz a HR-eseknek, vagy esetünkben a fejvadász kollégáknak nagyon kevés idejük jut egy- egy CV átnézésére. Egészen konkrétan, az egy önéletrajz átnézésére szánt idő nem több, mint fél perc, sőt, gyakran 10 másodperc is elegendő ahhoz, hogy leszűrjék a legfontosabb információkat. Ehhez az önéletrajznak jól átláthatónak, megfelelően tagoltnak, lényegre törőnek kell lennie. 
Ne legyen szubjektív és szellemeskedő. Gondoljunk csak bele, egy HR-es gyakran már órák óta önéletrajzokat böngész, a nap végére nem fogja értékelni a humorunkat. Ahelyett, hogy a sablonnak számító: jó problémamegoldó képesség, rendkívüli munkabírás stb. közhelyeket használnánk, mutassuk be ezen tulajdonságainkat a tapasztalatainkkal, eredményeinkkel. 
 
 
A fénykép
A fénykép az önéletrajz legkényesebb része, amivel kapcsolatban a jelöltek minden elképzelhető hibát elkövetnek. Fontos tisztázni, hogy a fotó nem alapkövetelmény az önéletrajzban. Ha kifejezetten kérik, nyilvánvalóan kell, de alap esetben nem feltétlenül szükséges fényképes önéletrajzot küldenünk. Persze a legtöbb esetben, már mindenki csatol fotót is, ami nem baj, ha az minden szempontól megfelelő. Egészen megdöbbentő fényképekkel találkoztak már kollégáink. Kezdve a bikinistől, a tükörben pózolósig, de előfordult napszemüveges, csücsörítő, és ballagási fénykép egy 30 éves jelölt esetében. Ugye mondani sem kell, hogy ezek nem jó önéletrajz fotók. De akkor lássuk, milyen legyen fényképünk:
  • A kép legyen profi! Ne telefonnal fotózott, rossz minőségű.
  • Igazolványkép-szerű, fejet és vállakat mutató kép legyen.
  • Mosolyogni lehet, nevetni viszont ne nevessünk a fotón.
  • Elvárt az elegánsabb ruházat. 
  • A fotó legyen az önéletrajzba beleszerkesztve, ne csatoljuk!
  • Az általunk választott fotót mutassuk meg néhány ismerősnek, és kérjük ki a véleményüket. Sokszor elfogultak vagyunk saját magunkkal kapcsolatban. 
 
A részletek
A leggyakrabban felmerülő kérdés, hogy mennyire legyen részletes önéletrajzunk. 
Annyira térjünk ki a részletekre, ameddig az még informatív, azaz olyan információkat tartalmaz, amelyek relevánsak az adott pozíció betöltéséhez. Nem érdemes olyan szakmai tapasztalatokat, kompetenciákat feltüntetni, amiknek semmi köze a megpályázott álláshoz.
Az önéletrajz terjedelme változó. Egy pályakezdőé egy oldal, míg egy több éves szakmai múlttal rendelkezőé lehet akár 6-8 oldal is.
Az iskoláknál lehetünk részletesek. Persze azért az általános iskolát nem érdemes megemlíteni, de hogy milyen szakon, szakirányon voltunk a főiskolán, esetleg mik voltak fő tárgyaink és a diplomamunkánk témája feltétlen szerepeljen. A szakmai gyakorlatot is részletezzük! Ez különösen a pályakezdő önéletrajznál fontos. Írjuk le, pontosan milyen pozícióban voltunk, mik voltak a feladataink, milyen projektekben vettük részt.
 
 
A szakmai háttér
A szakmai múltunk helyes részletezése nagyon fontos. Csak releváns munkatapasztalatokat tüntessünk fel. Például egy logisztikai állás megpályázásánál senkit nem fog érdekelni, hogy 15 évesen eladók voltunk a helyi ABC-ben. Viszont nagyon fontos, hogy írjunk egy-egy mondatot a cégről, a profiljáról, hogy milyen szerepet tölt be a piacon. Ez nagyban megkönnyíti a személyzeti vezető dolgát, hisz nem ismerhet fejből minden vállalatot. 
Mindképpen írjuk meg, mi milyen sikereket értünk el az adott munkahelyen, mik fűződnek a nevünkhöz, milyen projektben vettünk részt, voltak-e elismeréseink, kitüntetéseink. A sikerekhez illik feltüntetni az egykori felettes, vezető elérhetőségét, akiken keresztül tudnak minket ellenőrizni. 
Az önéletrajz végén foglaljuk össze rövid és hosszú távú céljainkat és azt, ezen elképzelések hogyan illeszkednek az adott céghez, álláshoz amit megpályáztunk. 
 
 
Őszinteség!
Gyakori hiba, hogy annyira szeretnénk elhelyezkedni, hogy az önéletrajzunkban elferdítjük az igazságot. Ez általában a nyelvtudásunk szintjénél ütközik ki leginkább. Nem érdemes ferdíteni, az első interjún úgy is kiderül, ha az önéletrajzban szerepelő aktív középfokú nyelvtudás valójában csak egy döcögő alapfok. Ugyanez vonatkozik a tulajdonságainkra is, amiket mint fentebb említettem, ne felsorolásszerűen írjunk le, inkább az elért eredményekből következtetésként legyen levonható, hisz leírni bármit lehet, beszéljenek helyettünk inkább a tények, illetve a személyes találkozón keltett benyomások.
 
 
Optimalizálás
Nagyon fontos, hogy ne egyetlen önéletrajzzal pályázzunk mindenhova. Érdemes minden egyes pozícióhoz újra átírni a CV-ket. Legideálisabb, ha az álláshirdetés pontjain végighaladva újraolvassuk életrajzunkat, és ehhez mérten kidomborítjuk a legrelevánsabb pontokat szakmai múltunkból. Próbáljunk a HR-es fejével gondolkozni, igyekezzünk azt mutatni, amit az önéletrajzunkra szánt fél percben látni szeretne. Persze csak őszintén! Ne ferdítsünk!
 
Előfordulnak speciális esetek, amikor a fent említettektől el lehet, sőt el kell térni. Vannak például olyan szakmák és pozíciók, ahol kifejezetten elvárás kreatív önéletrajzzal előrukkolni.
Ezek általában a művészeti vagy kommunikációs területeken fordulnak elő. Itt egyesen elvárás elszakadni a megszokott formáktól, hisz már az önéletrajz is kreativitást, egyediséget kell sugalljon. Itt a lehetőségek tárháza végtélen, hamarosan ezekre vonatkozóan is nyújtunk néhány tippet. 
 
Ha a fenti stratégiát követjük önéletrajzunk megírásánál, az már fél siker, és nagy a valószínűsége annak, hogy behívnak interjúra. Segítségként bemutatunk 2 nagyon jól felépített önéletrajz mintát, amelyet használhat a saját CV-je megírásakor. 
 
 
Mérnök önéletrajz minta letöltése: Szoftverfejlesztő önéletrajz minta letöltése: