Állj ki magadért!


„De…fel is gyújthatom az egészet!” (Hivatali patkányok c. film) 
 
A fentebbi idézet minden munkavállaló számára kötelező alapmű, a Hivatali patkányok című filmből ered. Azok kedvéért, akik esetleg nem látták volna, kontextusba helyezném a szövegrészletet. Adott egy multinacionális informatikai cég, tipikus open-office, irracionális főnök, robotmunka szituáció. Ehhez társul egy visszahúzódó, önmagáért kiállni nem merő, kicsit (nagyon) szerencsétlen munkavállaló, akit folyamatosan megaláznak, semmibe vesznek. Főnöke folyamatos nagy monológjaira csupán csak motyogva reagál, egyet nem értését a lehető legrosszabb módon fejezi ki. Minden ilyen párbeszéd végére a fent is olvasható záróakkordot suttogja el, de ezt persze senki sem hallja. A filmet a következő spoiler ellenére is ajánlom: végül a munkavállaló megelégeli helyzetét és felgyújtja az irodát. 
 
 
Mi a tanulság? 
 
Úgy vélem, több is van; egyrészt, egy vezető sem engedheti meg magának, hogy semmibe vegye beosztottját, kizsigerelje, megalázza azt, aki neki dolgozik. Ez nyilván alap. Viszont, ami talán még fontosabb, az az, hogy vajon akkor is erre a cselekedetre szánta volna el magát az adott szereplő, ha csak egyszer is oda mer állni határozottan főnöke elé és hangot ad elégedetlenségének? Nem hiszem. A legrosszabb, ami történhet vele, hogy kirúgják. Van olyat eset, amikor nem számít az, hogy ha egy olyan helyről rúgják ki az embert, ahova nem csak, hogy nem szeret bejárni, de egyenesen gyűlöli. Természetesen mindig lehetnek olyan helyzetek az életben, amikor önmagában az, hogy valaki szót emel saját munkavállalói érdekei mellett nem bizonyulnak kellően hatékonynak. Ettől függetlenül, ha valaki csak tűr és magában morgolódik, ritkán old meg bármilyen problémát. Tudom, hogy nagyon sok cég kultúrája a szigorú hierarchiára épül, mégis, ha kellően konstruktív tud lenni valaki és nem csak problémákkal ostorozza felettesét, hanem képes megoldásokban gondolkodni, sok mindent elérhet. 
 
Egyrészt feloldódhat egy olyan rossz helyzet, ami miatt valaki már a felmondását tervezte. Lehet, hogy pusztán a helyes kommunikáció valóban megoldást nyújt. Másrészt, javíthat bizonyos folyamatokon a munkavállaló, amivel nem csak a saját, de cége életét is megkönnyíti. Ezt egészen biztosan értékelni fogják majd mind a munkatársak, mind a felettes. Akár előléptetés is lehet a jutalom. Viszont, ha ennyire nem mer valaki nagyot álmodni, szerintem már az is felemelő, ha megoldódik egy kedvezőtlen helyzet. 
Kiállni önmagunkért az élet bármely területén hasznos. Az első lépést megtenni mindig nehéz, de ha képesek vagyunk racionálisak maradni és érzelmeinket háttérbe szorítva tiszta fejjel érvelni igazunk mellett, egészen biztos kifizetődik majd bátorságunk.