Regisztrálj okosan

Regisztrálj okosan! :)
 
Fejvadászként naponta több mint 50 önéletrajz fordul meg a kezemben. Hetente ez több mint 250 pályázati anyag. Megmondom őszintén, ha ebből a napi ötvenből akár csak egyre is emlékszem, akkor már sokat mondtam. Ez nem azért van így, mert nem nézek meg egy-egy önéletrajzot figyelmesen, vagy mert esetleg rossz lenne a memóriám. Sokkal inkább arról van szó, hogy mivel majdnem minden önéletrajz formailag egyforma vagy nagyon hasonló és nagyjából egyszerre 10-12 különböző munkatárs kereséssel foglalkozom, egyszerűen lehetetlen észben tartanom, hogy melyik önéletrajzot milyen pozícióra néztem át, és hogy az adott szakember, akinek önéletrajza egyszer a szemem elé került, pályázás szempontjából milyen stádiumban áll.
 
 
Ennek nyilvántartására van egy belső céges adminisztrációs felület, ami nálunk arra szolgál, hogy rendezett formában számon legyen tartva minden egyes jelölt, aki kapcsolatba lépett cégünkkel, a Beck & Partners Kft. -vel. Viszont ahhoz, hogy ebbe a rendszerbe valaki bekerüljön, és könnyen adminisztrálhatóvá váljon, regisztrálni kell. Ez nagyjából egy öt perces művelet, amelynek során a jelentkezők megadják alapadataikat és feltölthetik önéletrajzukat, motivációs levelüket. Innen kezdve egy kattintással jelentkezhetnek bármelyik álláslehetőségre, amelyet meghirdettünk.
 
Emellett, amikor kollégáimmal együtt egy álláslehetőségre szakembert keresünk, belső rendszerünkben is szét szoktunk nézni, így a regisztrált tagok előnybe kerülhetnek, hiszen egyszer már biztosan foglalkoztunk az adott szakember pályázati anyagával, ami megkönnyíti az adott jelölt szakmai szempontból történő későbbi megítélését. Természetesen minden, a rendszerünkbe beregisztrált szakember adatai bizalmasan vannak kezelve, nem kiadhatóak.
 
Mindezen előnyök ellenére nem egyszer előfordul, hogy egy álláskereső nem akar regisztrálni. Az eddig felsorolt előnyök mellett van még egy nagyon fontos szempont, ami miatt javasolt a fejvadász rendszerekbe való bejelentkezés. Az egyik legnegatívabb dolog, amit az álláskeresők említeni szoktak pályázásukkal kapcsolatban, hogy nem kapnak visszajelzést beadott álláspályázatukra. Ez azokkal a jelöltekkel nem fordulhat elő, akik bejelentkeznek rendszerünkbe, hiszen a rendszer minden új pályázásnál automatikusan értesíti a jelöltet a pályázás státuszáról, melyet követően manuálisan kerül elbírálásra minden pályázat. Gondoljunk csak bele: manapság már mindenhez regisztrálni kell. Amikor szeretnénk online kezelni bankszámlánkat, vásárolni az otthon kényelméből, foglalni egy mozi vagy koncert jegyet. Minden alkalommal adatokat adunk ki magunkról, időt töltünk a gép előtt. Ezért cserébe pedig elvárunk egy bizonyos szolgáltatást.
 
Hogyan várjuk el egy szolgáltatás optimális működését, ha nem adjuk hozzá a saját részünket? Lássuk be, elsősorban az álláskereső érdekét szolgálják az ilyen adminisztrációs felületek. Egy fejvadász céghez való regisztrációval megkönnyíthetjük álláskeresésünket és megkímélhetjük magunkat a visszajelzés hiányából fakadó csalódástól. Nem minden cégnek van kapacitása, hogy megfelelő módon kezelje az álláskeresőket, miért ágálnánk egy olyan regisztráció ellen, ami gyakorlatilag csak előnyökkel kecsegtet. Abba pedig már bele se gondoljunk, hogy mindez egy ingyenes szolgáltatás, amivel karrierünket építhetjük. Öt perc az életünkből, amit a regisztrációra fordítunk, nem tűnik olyan nagy árnak, ha azzal megalapozhatjuk a jövőnket.