Álláskeresés pályakezdőknek


Álláskeresés pályakezdőknek

Valóban nehéz helyzetben vannak a friss diplomás fiatalok?  A legtöbb munkahely elvárja, hogy legyen minimum két éves szakmai tapasztalatuk, vagy fizetés nélkül gyakornoki program keretén belül alkalmaznának diákokat, ami valóban patt helyzetet jelent a pályakezdők számára. Kivéve persze, ha jó előre gondolkoznak, vagy egy nagyon keresett szakon tanulnak.

Legkeresettebb szakok

A legkeresettebb szakok évek óta a mérnök, közgazdász és az informatikusképzések. Az ezeken a szakokon végzettek azok, akik anyagilag leginkább jól járnak diplomájukkal. A Beck and Partners Kft-nél is hasonlóan vélekednek a kutatók. Tapasztalataik szerint a pályakezdő gépészek, villamosmérnökök, IT szakemberek és minőségbiztosítási mérnökök tudják a legmagasabb bérigényeket benyújtani. Általában ha emellé párosul valamilyen speciális orientáció és nyelvtudás, igen magas juttatásokat kaphatnak a leendő munkavállalók.

A gyakornoki program előnyei

A gyakornoki programban való részvétel talán az egyik leghasznosabb dolog, amit egy egyetemista tehet. Számtalan cég kínál ilyen lehetőségeket, melyek elvégzésével olyan tapasztaltatokra tehetünk szert, amik a jövőnket pozitív irányban befolyásolják, bár anyagi téren nem nyújt fejlődést, mégis szakmai szempontból óriási lehetőséget jelent. Ezekkel a tapasztalatokkal a későbbiekben könnyebben kaphatunk munkát, sőt, ha kellő kitartással és szorgalommal állunk ezekhez az évekhez, később még teljes munkaidős állást is kaphatunk az adott cégnél. Ezek a vállalatok a szakmai gyakorlati programok alatt, gyakran „direkt” kinevelik a saját, később teljes munkaidős alkalmazottaikat.

„Büfészak”

Bölcsészdiplomával a mekibe? Vajon ez egy valós feltételezés, vagy csak sztereotípia?  Maximum annyiban van valóságalapja, hogy egyes felmérések szerint a bölcsészek között valóban sok a „pályaelhagyó”, viszont 71%-uk dolgozik diplomás állásban vagy vezetőként, még ha nem is a saját szakterületén.

Összességében tehát a legfontosabb, hogy tervezzünk előre. Használjuk ki lehetőségeinket, szerezzünk tapasztalatot az egyetem mellett is. Ha ez megvan, kezdetben akár kisebb fizetéssel járó munkákat is érdemes elvállalni, ha ez a szakmai előrelépésünket segíti.