Állásinterjú kérdések-válaszok, tippek

Alábbi cikkünkből kiderül, hogyan kell felkészülni az állásinterjúra, milyen ruhában érkezzünk, mik a tipikus állásinterjú kérdések és válaszok, mi az interjúk általános menete. Mikor hozakodjunk elő a pénz kérdéssel, hogy zajlik egy bértárgyalás. Ha az alábbi jó tanácsosokat, tippeket betartja az állásinterjú során, a siker garantált.

 

Ha az állásinterjúnál tartunk munkakeresésünk során, az már fél siker, hisz elolvasták önéletrajzunkat, motivációs levelünket és azok alapján érdemesnek találtak minket arra, hogy személyes találkozóra hívjanak. De a rossz hír sajnos az, hogy itt lehet csak igazán elrontani mindent.

Az állásinterjún a szakmai tudásunk és a viselkedésünk az a két tényező, amely dönt.

Fontos tudni, hogy a cégek, nagyon-nagy figyelmet fordítanak az interjúra, ezt jól mutatja, hogy általában egy órásak, de van, amely extrém esetben akár egy – fél napig is eltarthat.
Ha egy cég megtisztel minket azzal, hogy tárgyal velünk az állásról, nekünk is meg kell tisztelni őket megfelelő előkészületekkel és viselkedéssel.

 

 

Előkészületek

 

Az állásinterjú sikeres kimeneteléhez elengedhetetlen az alapos felkészülés. Hogy ez mit is jelent?
Tudnunk kell, hogy mit akarunk és mit nem. Pontosan tisztázzuk magukban, hogy mik az igényeink a munkával kapcsolatban. Mire vágyunk, miben kötnénk kompromisszumot és mibe nem.

Ismernünk kell a céget, ahova megyünk. Készüljünk fel belőle úgy, mintha csak dolgozatot írnánk. Tudnunk kell mivel foglalkoznak, milyen termékeik és szolgáltatásaik vannak, mi a piaci helyzetük stb.

Tájékozódjunk az elnyerni kívánt állásról is előzetesen. Ha az állást fejvadászon keresztül nyertük el, ő pontosan fel fog készíteni minket ezekről, mindenben segítséget nyújt.

Ha lehet, tájékozódjunk arról is, ki a döntéshozó, kivel fogunk találkozni.

Vigyük magunkkal az önéletrajzunkat és motivációs levelünket is, mi több, tanuljuk meg az önéletrajzunkat! Minden évszámot tudjunk fejből!

 

Megjelenés, ruházat

 

Az állinterjúra érkezzünk pontosan, a késés nagyon rossz pont. Néha, még kisebb késésnél is előfordulhat, hogy azonnal megköszönik a részvételünket. Ápolt megjelenés kötelező. Öltözékünkben szolid eleganciát képviseljünk. Ne legyünk hivalkodóak, feltűnőek. Kerüljük a túlzott mennyiségű parfümöt. Pihenjük ki magunkat, interjú előtt együnk, igyunk, hogy teljes legyen a komfortérzetünk.

 

Az interjú menete

 

Lássuk, hogy zajlik egy állásinterjú.
Az interjú kezdetén bevezetnek minket egy irodába, ahol az interjúztató személlyel találkozunk.
A bemutatkozásunk már része az interjúnak! Legyünk határozottak, hangosan, érthetően mutatkozzunk be. Az apróságok nagyon fontosak, ezért ügyeljünk az udvariasságra. Ha kollégákkal teli helységen kell átmennünk köszönjünk, ha valakit bemutatnak nekünk álljunk fel, és semmiképp se üljünk le elsőnek.
Az első benyomások meghatározóak, pedig még el sem kezdődött az interjú lényegi része. Fontos, hogy magabiztosak legyünk. Semmiképp se kezeljük kishitűen a szituációt. Az állásinterjún egyenrangú felek vagyunk a felvételiztető személlyel, nincs alá-fölé rendelt viszony. Neki éppen annyira szüksége lehet ránk, amennyire nekünk őrá.
Az interjú gyakran azzal kezdődik, hogy megkérnek minket, mutassuk be magunkat.
Itt röviden ismertessük az önéletrajzunkat és mondjuk el, miért keresünk most új állást. Fontos taktikai kérdés lehet, hogy amikor bemutatkozunk, tegyünk fel kérdéseket a cégről, melyből tűnjön ki, hogy utánanéztünk. Ez az érdeklődés jó benyomást kelthet, és a beszélgetést az irányítja, aki kérdez! Az interjú végén, ha maradtak bennünk tisztázatlan pontok a munkakörrel és a céggel kapcsolatban, ne féljünk kérdezni! Ha már sem az interjúztatónak sem nekünk nincs több kérdésünk, vége ez interjúnak. Ezen ponton nyugodtan kérdezzük meg, mikor várhatunk visszajelzést, állapodjunk meg egy határidőben.

Ha olyan cégnél járunk, amely termeléssel foglalkozik, és az elnyerni kívánt állás a termelési folyamattal kapcsolatban áll, vessük fel, hogy szeretnénk látni a termelést. Ez nagyon jó pont lehet, illetve lehetőséget nyújt arra, hogy tovább beszélgessünk a szakmai vezetővel.
Végül határozottan és udvariasan köszönjünk el.

 

 

Általános kérdések-válaszok

 

Vegyük sorra az állásinterjú leggyakoribb kérdéseit.
Az egyik leggyakoribb kérdés: Hogyan látja magát öt év múlva?
Erre igazán jó válasz nincsen, függ a cégtől és a pozíciótól is. Ha van előrelépési lehetőség, mondjuk, hogy magasabb beosztásban képzeljük el magunkat, így látják, hogy teljesítményorientáltak vagyunk. Ha nyilvánvalóan nincs előrelepési lehetőség, akkor természetesen ne hangoztassuk karrierterveinket.

A három jó és három rossz tulajdonság kérdése a legrettegettebb kérdések közé tartozik. Értelmetlennek tűnhet, de sok következtetés levonható belőle ezért készüljünk fel erre.
A trükk, hogy a tulajdonságokat a munkakörre hegyezzük ki. Vannak tulajdonságok amik egy adott munkakörben jónak, míg egy másiknál rossznak minősülnek. A rossz tulajdonságoknál érdemes olyanokat választani, amik valójában jók a munkáltató szempontjából. Lássuk egy-két példát: „Idegesít, ha a munkatársaim nem végzik el a rájuk bízott munkát”
„Nem tudok úgy hazamenni, hogy nagyimennyiségű elvégzett munka vesz körül.”
„Gyakran túlzottan maximalista vagyok”.

 

Általában elhangzik az a kérdés, hogy miért hagytuk ott az előző munkahelyünket. Nem jó stratégia, ha az ex-munkatársat, vagy a céget szidjuk, mert lehet, hogy az interjúztató magára ismer. Érzelemmentes, szakmai érvekkel magyarázzuk a váltásunkat. Ne beszéljünk mellé, érezzék rajtunk, hogy megértő szakemberek vagyunk.

 

Bértárgyalás

 

A fizetési igény csak és kizárólag a bértárgyaláson merülhet fel, előtte súlyos hiba. A bérezés kényes pont. Először is tisztázzuk magunkban, mik a bérigényeink. Ezt a piac, a cég, és önmagunk ismerete alapján tudjuk belőni. Tudnunk kell, hogy a hozzánk hasonló szakemberek kb. mennyit keresnek, hogy ennél a konkrét cégnél milyenek a bérek, illetve mi mennyiből tudunk gazdálkodni.
A túlzó összeg sem jó, de a túl kevés sem. Ha valaki túl keveset kér, ott valami nem tiszta. Fontos, hogy ne tűnjön úgy, hogy problémát okozzon a pénzről beszélni. Ne remegjen meg a hangunk, ne érezzük, hogy tabutémáról beszélünk. A HR-es ebből azt a következtetést vonja le, hogy bizonytalanok vagyunk. A legjobb módszer, ha eldöntjük magunkban mi az az alsó határ, amennyiért még érdemes elvállalni a munkát, illetve mi az álomhatár. Ha a legalacsonyabb összeg alá megy a felajánlott bér felállunk, ha a felső határ körül mozog, érdemes azonnal elfogadni. Nem árt tudni, hogy amiben megállapodunk, valószínűleg ez lesz a bérünk még egy-két évig egészen biztosan. Ha fejvadásszal dolgozunk, lényegesen könnyebb dolgunk van, ő meg fogja tudni mondani nekünk, milyen bérsávban mozog az összeg, amit a cég fel fog tudni ajánlani nekünk pozícióért.

 

Fontos hogy tudjuk, az interjú nem egy egyoldalú folyamat. A célja nem csak az, hogy a cég megismerjen minket és vizsgáztasson, a dolog fordítva is igaz. Mi is tudjunk meg mindent, amit szeretnénk, mérjük fel, hogy minden szimpatikus-e és ha nem, ne vállaljuk a munkát.

Ha szaktudásával nincs probléma és a fenti jó tanácsokat betartja az állásinterjún, a siker garantált.

További hasznos tippekért, részletesebb jó tanácsokért ajánlom figyelmébe Beck Zsolt- Az álláskeresés kézikönyve c. könyvét, melyet az alábbi linken megvásárolhat: http://www.azallaskereseskezikonyve.hu/

 

CÉGNÉV:
BECK AND PARTNERS Kft.
SZÉKHELY:
1119 Budapest, Bártfai utca 15-17.
TELEFON:
+36-20/99-99-250
ÁLTALÁNOS E-MAIL:
info@bap.hu
ADÓSZÁM:
13667209-2-43
map_title_companyno:
01-09-869971
CÉGJEGYZÉK SZÁM:
01-09-869971
NYILVÁNTARTÓ HATÓSÁG:
Budapest Környéki Törvényszék Cégbírósága
ADATKEZELÉSI, ADATVÉDELMI E-MAIL:
adatkezeles@bap.hu
TÁRHELY SZOLGÁLTATÓ:
Techfield Kft., (postai cím: 1365 Budapest Pf. 746, e-mail: info@techfield.hu)