Állásinterjú kontra külső


Állásinterjú kontra külső

Mennyire befolyásolja külsőnk az állásinterjúk kimenetelét? Vajon valóban sokat számít, hogy egy interjún mit közvetítünk magunkról ruhánkkal, sminkünkkel, testbeszédünkkel? Az állásinterjú az a pillanat, amikor jövőbeli munkáltatónk először lát minket, így fontos, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki magunkból.

Legfontosabb alapok

Legyen friss illatunk, hiszen ha izzadtan, nem friss ruhában érkezünk, saját magunkat hozzuk kellemetlen helyzetbe a munkáltató előtt. Az ápoltság elengedhetetlen. Ugyanakkor az sem jó, ha túlzott parfümáradatban úszunk, mert lehet, hogy az interjúztató az adott illatot kifejezetten nem kedveli, így itt is érvényesül a kevesebb néha több elve. Ne sminkeljük magunkat túl, nem a sminktudásunkra kíváncsiak. A hajunk legyen fésült és ápolt. Minél kevesebb dekoltázst és bőrfelületet mutassunk magunkból, hisz nem az a cél, hogy testi adottságainkkal nyűgözzük le a HR-eseket.

Tabu ruhadarabok

A mélyen dekoltált ruhadarabok általában közönségesek lehetnek. Egy egyszerű szabású ing vagy garbó tökéletes választás. Kerüljük a harsány, feliratos felsőket, mert egy interjú során senki nem kíváncsi kedvenc bandánkra. A magas talpú cipőkkel is vigyáznunk kell. Ha túl magas a tűsarkú vagy vastag a talpa, és nem tudunk benne magabiztosan járni, esetlennek tűnhetünk.  Kerüljük a színes harisnyákat, ha lehet alap földszínekbe, fekete-fehérbe jelenjünk meg. Ez egy klasszikus színkombináció, ami mindenkinek jól áll. Az átlátszó ruhadarabok és a nagy, feltűnő ékszerek szintén kerülendők, elterelhetik a figyelmet rólunk.

Koncentráció

Elengedhetetlen, hogy kipihenten érkezzünk. Előtte való este érdemes időben elaludni. Egy interjú akár több órán át is tarthat, nagy szükség van a koncentrációs képességünkre, hiszen egyre elterjedtebb, hogy több fordulós teszteket iratnak velünk. Ezért is fontos a megfelelő ruha kiválasztása, ami nem tereli el figyelmünket.

Fontos tehát megértenünk, hogy egy interjú során, külső és belső tulajdonságainkat is egyaránt nézik az interjúztatók. Megjelenésünk ugyanakkor csak egy szükséges alap, amire az első benyomást építjük. Így legyünk összeszedettek és felkészültek. Győzzük meg őket tudásunkkal és talpraesettségünkkel.