Valóban kevesebbet keresnek a nők?


Valóban kevesebbet keresnek a nők férfitársaikkal szemben?

Tényleg megállja helyét ez az állítás a 21. században? Sajnos igen. A legújabb kutatások alapján hazánkban és a legtöbb EU-s országban még mindig jóval kevesebbet keresnek a női munkavállalók. A szakirodalomban „gender pay gap-nek” emlegetett jelenség világszerte megfigyelhető.

Beszédes adatok

Hazánk európai viszonylatban jobban áll az átlagnál, a bérezések közötti szakadékok tekintetében. Egy legfrissebb felmérés szerint, Magyarországon 11,3%-al keresnek kevesebbet nőtársaink, míg az európai átlag, ennél jóval magasabb. Sokkal jobb helyzetben vagyunk, mint például Dánia vagy Németország. Az alacsony jövedelműek, és minimálbért keresők szektorában gyakorlatilag nincs különbség a bérek nemek közötti eloszlásában, míg a magasabb jövedelemmel rendelkezők körében jelentősen nő a nemek közti fizetési szakadék arány. A közepes jövedelemmel rendelkezők körében ez a különbség még inkább növekszik, és a legkirívóbb különbség a magasabb pozícióknál figyelhető meg.  Hazánkban egy jól kereső nő átlagban 26 százalékkal kap kevesebbet férfitársainál.

Miért lehetséges mindez?

A munkaerőpiac szisztematikusan alulértékeli a hagyományosan nők által végzett munkákat szemben a „férfias munkákkal”. A tipikus női munkák, mint például az ápoló, fodrász, tanár szakmákban elhelyezkedők szemben a mérnökökkel, jóval kevesebb bérre számíthatnak. Jellemzően szétválik már a továbbtanulás idején, hogy a nők inkább bölcsész, társadalomtudományi és pedagógiai szakokra jelentkeznek, míg a férfiak műszaki vagy informatikus karok felé orientálódnak.

 Sok esetben a nők, kevésbé tudják érdekeiket érvényesíteni, és a férfiak kiszorítják őket a magasabb pozíciókból. A hölgyek sokszor nem mernek felszólalni magukért, vagy nem bíznak önmagukban egy olyan területen, ahol arányaiban több férfi kolléga veszi őket körül.

Egy másik visszatartó erő a karrierépítés tekintetében, hogy a tipikus női szerepek napjainkban is élnek még. A férfiak kevesebb időt töltenek otthon, így sokkal rugalmasabb munkavállalónak számítanak. Az otthoni feladatok, a gyereknevelés miatt sok nő részmunkaidőt vállal, és nem a karrierépítést helyezi előtérbe. Ez sajnos egy nagyon összetett és vitatott kérdés napjainkban. Nem is szabad állást foglalni a témában, mindenkinek szíve joga eldönteni, hogy mit tart fontosnak az életében.

Milyen megoldások vannak?

Egyre több cég próbálja visszaszorítani a nők és férfiak közötti bérszakadékot. Több híres multi cég alkalmaz olyan rendszert, amin keresztül mindenki láthatja a másik bérét, ezzel próbálja kiszűrni az igazságtalanságokat. Ezen kívül több mozgalom szólítja fel a nőket arra, hogy merjenek vezető pozícióban elhelyezkedni.

Egyes nagyobb cégek kifejezetten vadásznak a női kollégákra és nyíltan kiállnak az egyenjogúság mellett. Például sok IT cég nagyon is előnyben részesítné a női kollégákat az informatikai területekre. A tapasztalatok szerint viszont még mindig nagyon ritka a női programozó, fejlesztő stb, pedig tárt karokkal és kiemelkedő bérekkel várnák őket.

Mint láthatjuk, a bérezési különbségek nők és férfiak között a mai napig jelen vannak a munkaerőpiacon. Ugyanakkor a számos kezdeményezésnek hála, ez a szám lassan ugyan, de csökken. Elképzelhető, hogy a jövő generációjának ez már ismeretlen probléma lesz, főleg ha a közeljövőben oktatási reformoknak köszönhetően már gyermekkorban megismerhetik a nők is tipikusan férfias szakmákat.