Három hónap alatt angolul

 

Három hónap alatt angolul

(Interjú Stadler Veronikával, a Hello London Studio alapítójával)

 

Mennyire fontos nálatok az angol előképzettség? Feltétele a tanulásnak?

Képzésünket úgy építettük fel, hogy azok is sikerrel tudnak benne részt venni, akik még soha nem találkoztak az angol nyelvvel, nem tanulták korábban.

Az angol előképzettség az esetek többségében nem jelent előnyt, sőt, sokszor inkább hátrány lehet. Ezalatt azt értem, hogy ha valaki rosszul tanulta meg, rosszul idegződött be nála egy szó vagy szerkezet - akkor lehet, hogy neki kicsit nehezebb a szavak helyes újratanulása.

Ez sokszor előfordul például azoknál, akik külföldön tanultak, vagy dolgoztak, esetleg azoknál, akik zenei klipekből, mozifilmekből tanultak meg szavakat vagy kifejezéseket, és azokat rosszul értelmezték és hozzátársították bizonyos szituációkhoz tévesen, és ez a rossz beidegződés megragadt. De persze, ha valami jól tanultak meg,  már egyszer jól megtanult valaki, azt nem kell még egyszer megtanulnia.

Mi a helyzet azzal, akiknek nagyon rossz a nyelvérzéke?

Nagyon sokszor halljuk diákoktól azt, hogy "neki könnyű, mert van nyelvérzéke". De a nyelvérzék nagyon sokszor félreértelmezett dolog, és emiatt sokkal nagyobb fontosságot tulajdonítanak neki, mint valójában kellene. Az angol nyelv is olyan mint mondjuk a biciklizés, gyakorlással szinten bárkinek elsajátítható, maximum vannak, akiknek egy picit több energiát kell befektetni, másoknak egy picit könnyebb.

Hangsúlyos nálatok, hogy a tanulók aktív nyelvtudást szereznek. Mit jelent pontosan, a passzív és az aktív angol nyelvtudás?

Az aktív nyelvtudás az, amit ténylegesen tudunk használni. A passzív nyelvtudás pedig az, amit megértünk egy szöveget hallva vagy olvasva - de ha nekünk kellene használni vagy angolul elmondani, nem tudnánk.

Volt például egy tanulónk, aki mikor megkeresett minket már 20 éve tanult angolul, és a szintfelmérő tesztben egyetlen egy mondatot sem tudott helyesen angolul elmondani, de a karikázós tesztet tökéletesen ki tudta tölteni. Az életben nem ment sokra ezzel a tudással.Rengeteg tanulónk 5-10-20 év angol tanulás után keres meg minket, hogy most-már tanítsuk meg őt helyesen angolul beszélni, mert még most sem tudnak, nem magabiztosak, és emiatt nem is merik az angolt használni.

Rengeteg nyelviskola, számtalan módszert kínál ma a piacon. Mi az, amiben kiemelkedtek, mi a legnagyobb különbség köztetek és más nyelviskola között?

A legnagyobb különbség a hatékonyságunk. Rendkívül rövid idő alatt tudunk eredményeket produkálni. Például egy hölgy megkeresett minket azzal a kéréssel, hogy egy éven belül felső fokon szeretne beszélni. Ő azzal a problémával találta magát szembe, hogy végigkérdezte az összes nyelviskolát a környéken, és azt a választ kapta, hogy nem tudják megmondani, hogy kinek mennyi ideig tart az ilyen szintű nyelvtudás elsajátítása. Mi vállaltuk, és sikerrel is jártunk. Most már édesapja is a tanulónk.

Mitől ilyen gyors a ti angol oktatási szisztémátok?

Közel 10 évvel ezelőtt megkeresett egy kétségbeesett tanuló, hogy neki 2 hónapja van arra, hogy letegye a nyelvvizsgát és tudnék-e neki segíteni? Volt egy nagyon nagyon rövid határidőnk és mégis sikeres nyelvvizsgát értünk el. Majd ezt követően egyre többen kerestek meg azzal, hogy ilyen, vagy hasonlóan rövid idő alatt kell használható angol nyelvtudást szerezniük. Ezért kidolgoztunk egy olyan módszert, amivel a lehető legrövidebbre lehet venni a felkészülés idejét, ám az eredmények nem lesznek kevésbé jók, sőt.

Van még valami, amiben esetleg egyediek vagytok?

Nagyon sok mindenben. Az első és talán legfontosabb, hogy a legintenzívebb tanfolyamunkon mindössze 3 hónap leforgása alatt meg lehet tanulni angolul folyékonyan kommunikálni - az alapoktól középfokig. Persze a tanulónak is kemény munkát kell befektetni ezen időszak alatt, de a mi módszerünkkel és segítségünkkel el tudja sajátítani ezt az anyagot. Fontosnak tartom még megjegyezni, hogy abszolút úgy állítottuk össze az anyag sorrendjét és a feladatokat, hogy minél inkább beépüljön a tudás, és a tanuló tényleg tudja használni azt, amit megtanul, és nem úgy tanul 4 évig angolul, hogy egy levelet nem tud helyesen megírni.

Konkrétan nyelvvizsgára készítetek fel?

Nálunk a középfok nem azt jelenti, hogy valaki elmegy csak vizsgázni és kész. Ez nem jelent elég, magabiztos és valós angoltudást. Nálunk a tanfolyamok nem a vizsgára vannak kihegyezve, hanem a gyakorlati tudásra. Ha valaki jól tudja használni a nyelvet és tényleg tud ezen a szinten kommunikálni, szóban és írásban kifejezni magát, akkor szoktuk javasolni, hogy menjen el nyelvvizsgázni, mert biztosak vagyunk benne, hogy ez a tudás már elegendő hozzá.

Többféle képzésetek is van?

Igen. Lakossági és céges angol oktatások. A lakossági angol felkészítés esetén várjuk az angolul tudni vágyó jelentkezőinket tanfolyamtermeinkbe. Céges angol oktatás esetén viszont helyben a cégeknél is történhet az oktatás, az ott lévő kollégák számára a vállalati igények alapján.

Kinek ajánlod a felkészítéseteket?

Aki nem akar évekig tanulni. Aki egy olyan módszerrel akar haladni, ahol érti és látja a logikáját a nyelvnek. Ha valakinek elege van abból, hogy a homályos területek, nem pontos tudás miatt egy idő után nagy zűrzavar van a fejében. Nálunk egy egységes szisztéma van az elejétől teljesen középfokig. A középfok alatt nem csak a nyelvvizsgát értem, hanem ez az az első olyan szint, amivel az ember bármilyen hétköznapi helyzetben megállja a helyét, legyen szó akár üzleti megbeszélésről, akár orvosnál vagy külföldi utazáskor, vásárláskor külföldi munkavállaláskor, állásinterjú alatt stb.

Mennyire megtérülő manapság a diákok számára az angol nyelv tanulása?

Ha multikról beszélünk, nagyon sokszor beugró az angol nyelv. Sokszor az állásra csak úgy veszik fel az embert, hogyha ténylegesen tud egy adott szinten angolul, még ha az adott pozícióban nem is kell használnia a nyelvet. Sokszor magasabb bérekkel is találkozhatunk angoltudás esetén, illetve előléptetésnél is sokat számíthat.

Sokak szerint a legjobb tanulási módszer, ha valaki huzamosabb időt tölt el külföldön. Mit gondoltok erről? 

Valóban meg lehet tanulni az adott nyelvi közegben, de nem mindegy, mennyi idő és energia.Sokszor találkozok olyan elképzelésekkel, hogy "kimegyek Angliába vagy Amerikába esetleg hajóra és ott megtanulok majd angolul". Ha valaki kikerül külföldre, akkor angol nyelvtudás nélkül sokszor nem tud a szakmájában elhelyezkedni, és emiatt legtöbbször olyan emberekkel fog tudni együtt dolgozni, akik nem angolok, vagy amerikaiak, hanem ugyanúgy bevándorlók az adott országba. Ha valaki nem tud angolul, Angliában mosogatóként vagy jobb esetben felszolgálóként tud elhelyezkedni, és ezeken a területeken dolgozók szintén nem beszélik jól a nyelvet. A dolgok pedig ragadnak és általában rosszul ragadnak meg. Ezt később nehezebb korrigálni, mint eleve helyesen megtanulni. Ha valaki külföldre megy, sokkal jobb befektetés, ha megtanul először középfokon angolul, és ezzel a tudással felvértezve nagyon hamar ki tudja bővíteni a szókincsét külföldön.

Mi az az 5 gondolat, amiben össze tudnád foglalni egyediségeteket és a képzési módszereteket?

·      15 év alatt fejlesztett egyedi módszer

·      99% feletti azok aránya, akik elsőre sikeres nyelvvizsgát tesznek

·      változatos és érdekes anyagok

·      nem kell magolni

·      gyorsan, akár 3 hónap alatt magabiztos középfokú angol szintet érhetsz el

 

Hol lehet benneteket elérni?

A weboldalunkon megtalálható az összes elérhetőségünk és információ:

 www.hello-london-studio.com